İhracatta devlet yardımları ve muhasebeleştirilmesi
The goverment incentives and recognition
  1. Tez No: 253791
  2. Yazar: MİNE AKGÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat, Teşvik, Devlet Yardımları, Dış Ticaret Muhasebesi, Export, Incentive, Goverment Incentives, Accounting of Export and Import
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ekonomik gelişmenin gerçekleştirilebilmesi ihracatın arttırılmasına ve dolayısıyla ihracatın teşvik edilmesine bağlıdır. Gelişmiş ülkelerde ise ihracatın arttırılması ve teşviki dış pazarlardaki mevcut payı korumak ; arttırmak ve yeni pazarlardan pay alabilmek açısından önem taşır. 1980 yılından itibaren ?İhracata Dönük Büyüme Modeli? izleyen Türkiye'de de ihracatın arttırılmasına büyük önem verilmiş ve bu kalkınma stratejisine bağlı olarak çeşitli ihracat teşvik önlemleri uygulanmıştır. Uygulanan bu teşviklerin amacı ihracatı arttırmak, Türk ihraç ürünlerine uluslararası pazarlarda rekabet gücü kazandırmak ve de ihraç ürünlerini çeşitlendirmektir.
Özet (Çeviri)
In developing countries, economic growth is subject to increase of import and consequently export promotion. In developed countries, the export increase and promotion is important for the stabilization and increase of existing market share in foreign markets besides for the share in new markets. Since 1980, Turkey has follewed export oriented development model to increase its export and implemented export promotion policies related to its development model. The purpose of these incentives is to increase export, competition capacity of export products in international markets and to increase the variety of export product.