Hüseyin Nihal Atsız'ın Türk kültür tarihindeki yeri
The place In Turkısh culture of Hüseyin Nihal Atsız
- Tez No: 253949
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED HANEFİ PALABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Nihal Atsız, Türk Tarihi, Türkler, Tarihçilik, Tarih Şuuru, Milli Tarih, Nihal Atsiz, Turkish History, Turks, Historiography, Conscious of History, National History
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yirminci yüzyıl başlarında ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş yıllarının tüm çalkantıları arasında yaşamış edebiyatçı romancı ve tarihçi kimliği ile eserler vermiş olan Hüseyin Nihal Atsız çok yönlü bir fikir adamıdır. Çok sayıda edebi esere, romana, makaleye ve şiire imzasını atmış olan yazar, eserlerinde fikirlerinin derin izlerini dili üslubu ve anlatılarıyla harmanlayarak tarzını oluşturmuştur. Yurdun çeşitli yerlerinde verdiği konferanslar ve söyleşilerle halkın millî tarih bilincini kazanması ve geliştirmesi için azami gayret sarf etmiştir. Hayatının birçok aşamasında çeşitli sıkıntılarla karşılaşmış olmasına rağmen fikirlerinden asla taviz vermemiş hayata karşı duruşunu değiştirme yoluna gitmemiştir. En çok ses getiren eserleri, roman tarzında yazılmış olan `Bozkurtların Ölümü' ve `Bozkurtlar Diriliyor' olmuştur.Tarih çalışmalarında, genel Türk tarihinin ve ayrıca Türkiye tarihinin tarihî meselelerini detaylı bir şekilde ele almış, kendi bakış açısıyla değerlendirmeler yapmış ve bir takım iddialarda bulunmuştur.Ona göre, Anadolu'nun kapıları Türklere, 1071 Malazgirt Savaşıyla değil, 1040 Dandanakan Savaşıyla açılmıştır. Atsız, Türk tarihinin gençliğe nasıl öğretilmesi gerektiği üzerinde durarak, çalışmalarıyla buna örnekler vermiştir. Bu hususta Türk Tarih Kongrelerinin yapılması ve Türk tarihine ait konuların teker teker ele alınıp irdelenmesi gerektiğinde ısrar etmiştir. Ona göre tarih öğretiminin, aktarmacı değil, eğitici olması gerekmektedir.Atsız'a göre Türk tarihi ve devletleri bir devamlılık arz eder ve birbirlerinin devamıdırlar. Bu yüzden Türk tarihinde geçen hanedanların her birini müstakil devletler olarak kabul etmek yanlıştır. Bu kabul gerçeğe aykırı olarak, Türklerin güçsüz, dağınık ve teşkilatsız olduklarını kabul etmek anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
H. Nihal Atsız who lived in the beginning of twentieth century and in the whole billowing years of construction of the Turkish Republic had written a lot of works as a litterateur, a novelist and a historian and thinker. His works has submitted traces of his ideas. He had given a lot of lectures and interviews in various locations of Turkey to gain awareness and conscious of national history for Turkish society. In spite of various difficulties and troubles of his life, he had not made a concession from his ideas by no means. The most famous of his works are `Bozkurtların Ölümü? (Death of The Graywolfs)' and `Bozkurtlar Diriliyor? (Resurrection of The Graywolfs) and these works had written in the style of the novelThe problems of the general Turkish history and also the history of Turkey had discussed in theirs details and had assessed in own perspective.According to him, the doors of Anatolia to the Turks, not with Malazgirt War, had been opened with Dandanakan War in 1040. Especially insisting how to should be taught the Turkish history to youths and he gave the example of this by his works. About historic questions it should be organized the Turkish Historical Congress to make the historical researches one by one in all themes. And according to him, teaching history should be educator don?t narrative.According to Atsiz, Turkish history and Turkish states give the appearance of continuity, and have continued successively. For this reason everyone of historic Turkish dynasties should be not seen as a separate state, and such a view is wrong most certainly and contrary to reality. The accepting this view is having the meaning of that the Turks is weak, scattered and unorganized a national.