Kamusal alan ve sınırları
Public sphere and its limits
  1. Tez No: 254025
  2. Yazar: NAZIM ONAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ÇOTUKSÖKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal alan, Özel Alan, Polis, Özgürlük, Söz ve Eylem, Public Sphere, Private Sphere, Police, Freedom, Speech and Action
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tarihsel boyutu Eski Yunan'a kadar geri giden kamusal ve özel alan kavramlarına ilişkin olarak günümüzde dünyanın farklı yerlerinde yoğun tartışmalar yapılmakta, her iki kavram farklı şekillerde yorumlanmaktadır. Bu yorumlara bağlı olarak modeller geliştirilmekte, sınırlar çizilmektedir. Bu çalışmada amaç, ?kamusal alan? ile ?özel alan? kavramlarının çözümlemesini yapmak; Hannah Arendt ve Jurgen Habermas'ın kamusal alan modellerini ortaya koymak ve bu kavrama ilişkin sonuç çıkarabilmektir.Bu çalışma, giriş bölümünün yanı sıra üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde ?kamusal alan? kavramına yönelik bir değerlendirme yer almaktadır. Birinci bölümde tarihsel bir kategori olarak ?kamusal alan?ın kavramlaştırılması üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde ?kamusal alan? kavramını Hannah Arendt'in nasıl çözümlediği ve kamusal alanın sınırlarını nasıl çizdiği gösterilmeye çalışılmaktadır. Üçüncü bölümde kamusallığı tarihsel ve normatif bir kategori olarak ele alan Jürgen Habermas'ın yaklaşımı incelenmekte; eleştirel kuram düşüncesi bağlamında, Habermas'ın görüşleri ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Sonuç bölümünde ise Aristoteles'in kamusal alana ilişkin belirlemesi ortaya konularak; Rousseau'nun ?genel irade? kavramı ve ayrıca insan hakları kavramı eşliğinde, günümüzde kamusal alanının nasıl oluşturulacağının saptaması yapılmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, in different parts of the world, intensive debates are being held in relation to the concepts of public and private sphere, whose historical dimensions reach back as far as Ancient Greek; and both of the concepts is being interpreted in different ways. Depending upon these interpretations, models are developed and boundaries are formed. In this work, the aim is to analyze the notions of ?public sphere? and ?private sphere?; to introduce the model of public sphere, created by Hannah Arendt and Jurgen Habermas and to be able to draw a conclusion with regard to this concept.This study, consists of three chapters and a conclusion along with an introductory chapter. In the introductory chapter, an evaluation, intended for the concept of ?public sphere? takes place. In the first chapter the conceptualization of ?public sphere? as a historical category is emphasized. In the second chapter, how Hannah Arendt has analyzed the notion of ?public sphere? and how the boundaries of public sphere have been formed are intended to be exposed. In the third chapter, Jürgen Habermas?s approach is examined who has handled public, as a historical and normative category; his opinions are tried to be exposed in the context of critical theory thought. In the conclusion chapter, presenting Aristotle?s definition with respect to public sphere; in company with Rousseau?s concept of ?general will? and also his concept of human rights, how to establish public sphere in our time is tried to be identified.