Civil society at the boundaries of public and private spheres: The internal dynamics of three CSOs in Turkey
Kamusal ve özelin sınırlarında sivil toplum: Türkiye'deki in STK'nın içsel dinamikleri
- Tez No: 161441
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sivil toplum, sivil toplum örgütü, NGO, STK, kamusal alan, müzakereci ve/veya agonistik demokrasi, karar alma süreçleri, gönüllülük, katılımcılık, civil society, civil society organization, NGO, public sphere, agonistic and/or deliberative democracy, decision making, voluntary activity, participation
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Öz Kamusal ve Özelin Sınırlarında Sivil Toplum: Türkiye'deki Üç STK'nın İçsel Dinamikleri Cengiz, Kurtuluş Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bahattin Akşit Mayıs 2005, 239 sayfa Bu çalışma, Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinin içsel dinamiklerini (kara alma süreçleri, seçimler, genel kurul toplantıları, iş bölümü, temel çatışmalar, ayrışma, uzlaşma ve uzlaşmazlık noktalan ve müzakere süreçleri) üç sivil toplum örgütünün (KADER MAZLUMDER ve IMO Ankara Şubeleri) deneyimi çerçevesinde anlamaya ve sivil toplum örgütlerinin zaman içinde hem politik duruşları hem de örgütsel yapıları itibarı ile kamusal alandaki dönüşüm potansiyellerine ışık tutmaya çalışmaktadır. Araştırma, derinlemesine görüşmelerden ve katılımcı gözlemlerden oluşan bir örnek olay incelemesi biçiminde tasarlanmıştır. Bu çerçevede her bir örgütten farklı özelliklere sahip onar üyeyle görüşülmüş ve bu örgütlerin genel kurulları, seçim süreçleri ve etkinlikleri gözlenmiştir. Çalışmanın amacı sivil toplum örgütlerinin kamusal alana katılımlarını ve katkılarını değerlendirmek olduğu için, bulgular temelde iki kuramsal pozisyon ışığında yorumlanmıştır. Bunlar müzakereci (Habermas) ve agonistic (Laclau ve Mouffe) demokrasi kuramlandır. Bu çerçevede çalışma, insanın varoluşsal kamusallığını (Arendt) esnek bir müzakere ve diyalog modeliyle birleştiren post- yapısalcı bir demokrasi kavramsallaştırmasını benimsemiştir. Bu bağlamda bu çalışma üç sivil toplum örgütünün kamusal alan tecrübesini aşağıdaki sorular etrafında tartışmaya çalışmıştır. Sivil toplum kavramı, (Türkiye'deki sivil derneksel hayatın tarihsel bağlamına ve son yıllarda yaşanan sivil canlanmaya referansla) Türkiye*nin kendine özgü tecrübesini anlamak için uygunbir kavram mıdır? Sivil örgütler kamusal alanda demokrasinin derinleştirilmesine ve yerleştirilmesine hizmet edecek bir kapasiteye sahipler mi? Bu sivil toplum örgütleri, içsel yapılan ve karar alma süreçleri göz önüne alındığında demokratik ve katılımcılar mı? ve daha önemlisi Türkiye'deki demokratik dönüşüm sürecini etkileyebilecek bir kapasiteye sahipler mi?
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Civil Society at the Boundaries of Public and Private Spheres: The Internal Dynamics of Three CSOs in Turkey Cengiz, Kurtuluş M. Sc, Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Bahattin Akşit May 2005, 239 pages This study tries to understand the internal dynamics of the civil society organizations in Turkey on the experiences of three CSOs: the Ankara Branches of KADER, MAZLUMDER and EVIO by focusing on the intra-organizational practices (the decision making processes, elections, general meetings, division of labor, basic conflicts and divergences, the disagreements, the way of deliberation and consensus). It tries to shed light on the transformative potential of the CSO's in public sphere as civil organizations themselves in time both in the sense of their political stances and organizational structure. The research was designed in the form of a case study including both the depth interwiews and participant observations. In this framework, ten depth- interviews were made with members having different qualities for each of these CSOs and participant observations were realized in the general meetings, elections and activities of these organizations. Since the aim of this study is to understand the contribution of the CSOs to the public sphere, the research findings were interpreted and considered basically in the light of the two main theoretical positions: the deliberative (Habermas) and agonistic (Laclau and Mouffe) democracy. The study espoused a post-structuralist conception of democracy combined with a weakened model of deliberation and dialogue pointing out the requirement of the existential publicity of man (Arendt) in the world. IVIn this context, this study tries to discuss the following questions within the framework of the public sphere experience of the three CSOs throughout the thesis. Is the concept of civil society a proper concept for understanding the peculiar experience of Turkey (with reference to the historical context of civil associational life in Turkey and the recent civil resurrection)? Do civil organizations have the capacity to serve for deepening and consolidation of democracy in public sphere? Are these civil organizations democratic and participatory with regard to their intra- organizational structures and decision-making processes? And, more importantly, do they have any capacity to influence the process of democratic transformation in Turkey?