Yeni çağ yeni medya ve mahremiyetin yeni sınırları
New age new media and new borders of privacy
- Tez No: 422515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN ÖZENSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kamu-Özel Alan, Modernizm-Postmodernizm, Yeni MedyaSosyal Medya, Mahremiyet, Public-Private Sphere, Modernism-Postmodernism, New MediaSocial Media, Privacy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
Yeni medyanın uzantısı olan sosyal ağ siteleri bir iletişim tarzı olarak her yaş grubunda yaygın biçimde kullanılmaktadır. Bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler neticesinde insanlar zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın sosyal ağ hesaplarına ve bu hesaplar aracılığıyla diğer bireylere ulaşabilmektedirler. Sosyal medya ortamına ve iletişim biçimine özgü özellikler bireylerin paylaşım içeriklerini etkilemektedir. Özellikle sosyal medyanın mekansal gerçekliğinin bulunmayışı bireyler arasındaki mesafenin ayarlanamamasına sebep olmaktadır. Oysa bireyler arasındaki ilişkilerde açığa çıkan mahremiyet, belirli bir mesafeye ve net sınırlara ihtiyaç duymaktadır. Sosyal medya ortamında mesafeler belirsizleştikçe mahremiyet paylaşımları da artmaktadır. Sosyal medyadaki paylaşım bolluğu içinde birey diğer kullanıcılardan farklı olduğunu yine kendi özeli üzerinden göstermektedir. Böylece mahrem alan içinde değerlendirilen konular herkesin erişimine açık olan bu sanal mecrada görünürlük kazanmaktadır. Bu bağlamda mahrem alanın sınırları kendi içinde daralırken kamusallaşma yönünde ise genişlemektedir.“Yeni Çağ Yeni Medya Ve Mahremiyetin Yeni Sınırları”adlı bu saha çalışmasında iletişim aracı olarak yeni medyayı kullanan bireyin yaşadıkları deneyim ile mahremiyet tutum ve davranışlarında bir dönüşüm meydana gelip gelmediğinin tespiti amaçlanmıştır. Bu çerçevede anket tekniği kullanılan araştırmada sosyal medya ortamının ve iletişim özelliklerinin farklı kuşak (yaş) kategorilerinin mahremiyet tutum ve davranışları üzerindeki etkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The social networking sites which are the new media extension are common used in each age group as a style of communication. As a result of advances in information and communication technology, people can reach their social network accounts and other individuals through these accounts without the restrictions of time and space. Features specific to social media and forms of communication affect individuals' sharing content. In particular lack of spatial reality in social media causes inability to adjust the distance between the individuals. However, privacy which is exposed in relations between individuals needs a specific distance and clear boundaries. When distances become uncertain in social media, privacy shares also increases. In the abundance of social media sharing, the individual shows his differences from the others again over his privacy. Thus, subjects evaluated in the private sphere gain visibility in these virtual channels which are open to public access. In this context, while intimate space contract within its borders, it expands to direction of publicity. In this field work, named as“New Age New Media and New Borders of Privacy”, it is aimed to identify the experiences of individuals who use new media as a communication tool and whether or not a transformation in attitudes and behaviors of privacy occur. In this context, the survey questionnaire is used and the impacts of the social media and communication features on privacy attitudes and behaviors of different generations (age) categories are discussed.