İnsan kaynaklarında eğitim planlaması ve çalışanların eğitim uygulamalarına ilişkin algıları
Training planning and the perceptions of the employees regarding training practices in human resources
  1. Tez No: 254151
  2. Yazar: GAYE AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR TINAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynaklarında Eğitim Planlaması, Eğitime İlişkin Algı, Human Resource Training Planing, Perceptions on Training
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Çalışma Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Günümüz iş piyasasında insan kaynaklarında eğitime verilen önem giderek artmakta, bu doğrultuda kuruluşların/firmaların eğitim bütçelerine büyük pay ayırmalarına paralel olarak eğitim planları daha detaylı yapılmaktadır.Çalışmanın temel amacı; kuruluşların/firmaların eğitim planlarının daha detaylı yapıldığını, bireylerin iş değiştirirken veya iş ararken çalışacakları firmaların eğitim olanaklarını ve kendilerine sunacakları eğitim imkanlarını sorguladığını göstermek olup, bu alanda yapılacak olan çalışmalara ışık tutmaktır. Bu amaçla, dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde eğitim kavramına, eğitimin önemi, yararları ve amaçlarına değinilmiş, ikinci bölümünde; eğitim planlama aşamalarına, üçüncü bölümde; eğitimin değerlendirilmesi ve buna ilişkin yöntemlere yer verilmiştir. Çalışma kapsamında, çalışanların eğitime ilişkin algılarını belirlemek ve çalışanların demografik özelliklerine göre algılarının ne yönde olduğunu (olumlu/olumsuz) saptamak üzere bir anket geliştirilmiş olup çalışmanın dördüncü bölümünde yapılan araştırmaya ilişkin analiz ve yorumlara yer verilmiştir.Bilgi çağında yaşanan değişim ve gelişim sonucunda eğitimin sürekliliği zorunlu hale gelmekte, eğitimin önemi artmakta, çalışanlar eğitim aldıkça kuruma aidiyet duyguları, verimlilikleri ve motivasyonları artmaktadır.Araştırma sonuçlarına göre; günümüzün sürekli değişen ve gelişen koşullarında eğitimin stratejik bir öneme sahip olduğu, bireylerin iş ararken veya iş değiştirirken eğitim olanaklarını sorguladığı, eğitim uygulamalarına ilişkin algılarının olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir. Eğitimin hedeflenen sonuçlara ulaştırabilmesi ve istenen başarının sağlanabilmesi içinse eğitim planlama çalışmalarının sürecin temelini oluşturduğu göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Bu gerçekten hareketle eğitim planlama sürecine gereken önemin verilmesi ve çalışmaların titizlikle yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the modern business world of today there is increased emphasis on Human Resource (HR) training, firms/organizations spend more of their budget on HR and thus planing the training is more stringent.The main aim of the study is to make apparent the training planing undertaken by firms/organizations are more detailed, when a job seeker is seeking employment or career change they question the adequacy of the training offered, the study further aims to assist in such fields. It consists of four sections; first, perceptions/understandings, importance, benefits and aims of training. Second section consists of the stages of planing, third; evaluation and relative methods of training. A survey was created to record perceptions on training, to determine if the perceptions are effected by demographics in a `positive/negative manner. Fourth sections consists of results.It is evident in the fast paced world continuous training has become increasingly important, more training received more an employee is inclined to feel as part of an institution and further increase productivity and motivation.Research results show that training has strategic importance in the evolving world of today, when job seekers or employees think of career changes they attach great importance to training and perceptions are positive. For training to achieve its goals the key element is planing of training, this is abundantly evident. According to the findings it is advised in the planing process is conducted with due attention to facilitate a smooth operation.