Stresin tükenmişlik boyutları üzerindeki etkisi: Diyarbakır'da öğretmenler üzerinde bir araştırma
The effects of stress on different aspects of exhaustion a research on teachers in Diyarbakir
- Tez No: 254158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÖZDEVECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, tükenmişlik ve öğretmenlik, duyarsızlaşma, kişisel başarıda azalma hissi, duygusal tükenme, Stress, Burnout and Teaching Job, Low Personal Accomplishment, Depersonalization, Emotional Exhaustion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, stresin tükenmişlik boyutları üzerindeki etkisini belirlemek ve stres ile tükenmişlik boyutları arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmaktır. Bununla birlikte araştırmaya katılan kişilerin demografik özellikleri itibariyle tükenmişlik boyutları ve stres farklılıkları bakımından incelenmesi ikincil amaç olarak belirlenmiştir.Bu araştırma, stresin tükenmişlik üzerine olan etkilerinin incelenmesi açısından önemlidir. Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde stres kavramı, kaynakları ile öğretmenlik mesleği ve stres, ikinci bölümde tükenmişlik kavramı, belirtileri, dönemleri, sebepleri ile öğretmenlik mesleği ve tükenmişlik, üçüncü bölümde çalışma hayatında stres ve tükenmişlik arasındaki ilişkiler açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise araştırma detayları ve bulgularına değinilmiştir.Araştırma Diyarbakır ilindeki ilköğretim, ortaöğretim, anaokulu/kreşlerde görev yapan 498 öğretmen üzerinde yapılmıştır. Elde edilen veriler frekans analizleri, t testi, Anova testi, korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmada stres ile tükenmişlik arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğuna dair altı adet hipotez öne sürülmüş ve hipotezlerin tamamı kabul edilmiştir. Araştırma sonucuna göre stres düzeyi yükseldikçe tükenmişlik boyutlarının düzeyi de anlamlı bir şekilde pozitif yönde yükselmektedir. Bununla birlikte stresin tüm tükenmişlik boyutları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the thesis is to determine effect on burnout of stress and to demonstrate relationships between stress and burnout. Nonetheless, it is determined as secondary purpose of examining in terms of differences between stress and burnout of participants.The research is important in terms of examining the effects of stress on burnout.In this direction, it is explained stress, stressors and stress on teacher in the first section; burnout, signs, periods, causes of burnout in the second section; the relationship between stress and burnout in work life in the third section. Finally, it is mentioned to details of research and findings.The research is worked with 498 teachers who is working in primary, secondary school and kindergarten in Diyarbakır. Data is analysed with frequency, t test, ANOVA, correlation and regression. In research, it is suggested six hypotheses about that is positive and meaningful relation between stress and burnout and is accepted all of the hypothesis. As a result, the higher the stress level, the higher burnout level rise positively.