42 Numaralı Vidin Şer'iyye Sicil Defteri'nin transkripsiyonu: H. 1144 - 1146 / M. 1732 - 1733
Transcription of Vidin Number 42 Şer'iyye Registers: H. 1144 - 1146 / M. 1732 - 1733
  1. Tez No: 396006
  2. Yazar: ENSAR TÜNCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Otoman Empire, Vidin, Şeriye Registry, Court, Kadi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 410
Özet
42 numaralı Vidin Şer'iye Sicili H.1144-1146 / M.1732-1733 senelerini ihtiva etmektedir. Bu Şer'iye Sicili XVIII. yüzyıl Osmanlı Devleti'ne tabi Vidin kazasında meydana gelmiş olup, mahkemede sonuçlanan bütün olayları ele almaktadır. Vidin halkının miras, evlenme, boşanma, şikâyet, ölüm, vergi, halkın birbirleriyle olan ilişkileri, İslamiyet'e geçiş gibi konular detaylı bir şekilde yer almakla birlikte, Vidin kazasının sosyo-ekonomik, demografik, kültürel, hukuki, askeri ve benzeri özelliklerine de gözler önüne sermektedir. Transkripsiyon ve değerlendirmesini yaptığımız 42 numaralı Vidin şer'iye sicili toplam 232 hükümden oluşmakla birlikte bu hükümlerin 76 adet tereke, 28 ferman, 5 buyruldu, 98 hüccet, 11 ilam, 6 maruz, 2 mektup, 1 Arapça, 3 arzuhal, 2 berat gibi konunları ele almaktadır. Anahtar Kelimeler Osmanlı Devleti, Vidin, Şer'iye Sicili, Mahkeme, Kadı,
Özet (Çeviri)
Number 42 Vidin Şeriye Registry involves between period H.1144-1146 / M.1732-1733. This Şeriye Registry which occured in Vidin county was dependent on Ottoman Empire in 18. century deals with all events that end up court. It is included detailedly subjects like legacy, marriage, divorce, complaint, death, tax, relationship of public each other, converting to İslam of Vidin people. Besides, it shows socioeconomic, demographic, culturel, legal, military etc. features of Vidin county. Number 42 Vidin Şeriye registry we made transcription and evaluation deals with subject like 76 heritage, 28 edict 5 buyuruldu, 98 title-deed, 11 verdict, 6 liable, 2 letter, 1 Arabic, 3 application, 2 franchise with consist of total 232 provisions.