Yıllara yaygın inşaat taahhüt işlerinde muhasebe uygulamaları: Türkiye, Irak ve UFRS karşılaştırması
The accounting practices in business construction common abligtion to years: Turkey, Iraq and compartion of IFRS
- Tez No: 254159
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZZEM ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Taahhüt İşleri, Hakedişler, Geçici Vergi, Müteahhit, İnşaat Sözleşmeleri, Contracting, Payment, Tax, Contractors, Construction Contracts
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde, hızlı ekonomik değişme ve gelişmeler ile artan rekabet koşullarına bağlı olarak işletmelerin doğru, hızlı ve zamanlı bilgi edinme ihtiyacı daha da önem kazanmıştır. Yapımı yıllara yaygın olarak gerçekleştirilen inşaat taahhüt işlerindeki muhasebe uygulamaları, dönem geliri ve proje maliyetlerinin doğru olarak tespit edilebilmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle yöneticilerin bu bilgileri kullanarak büyük ihalelere katılım aşamasında verdikleri fiyat teklifleri, inşaat taahhüt işletmelerinin geleceğini belirlemektedir. Çalışmada yıllara yaygın inşaat taahhüt işletmelerinin muhasebe sistemi ve her inşaat taahhüt işinin maliyetinin hesaplanması bir uygulama ile açıklanmıştır. Uygulamada karşılaşılan güçlükler ortaya konmuş ve çeşitli öneriler sunulmuştur.Türkiye'de ve Irak'ta inşaat/taahhüt ve onarım işlerinden sağlanan kazançlar“Ticari Kazanç? sayılmıştır. Her iki ülkenin Gelir Vergisi Kanununda (GVK) öngörülen usullere göre vergilendirilmesi gerekir. Eğer söz konusu kazancı ”bir kurum“ elde etmişse; o zaman kurum kazancı”sayılacak ve Kurumlar Vergisi Kanununda (KVK) öngörülen usullere göre vergilendirilecektir.Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri olarak tanımlanan bu husus, gerek muhasebesel açıdan gerekse, vergisel boyutta oldukça geniş ve detaylı bir mevzuata sahiptir.Bu çalışmada Türk, Irak ve Uluslararası Muhasebe Standartları kapsamında inşaat taahhüt işlerine ilişkin dönem içi muhasebe uygulamaları ile dönem gelirlerinin tespit edilmesi karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Based upon rapid economic changes and developments with intensive competition, need for accurate, impetuous and concurrent information has become important recently. Information obtained from the accounting system is of significant importance in recognition the revenue for the accounting period and computing the project costs correctly in construction contracts that are completed in more than one accounting period. Especially tender prices that are offerred by those enterprises are vital for their survival. In this study, accounting system of construction companies and cost of a construction contract are tried to be explained with an application. The difficulties have been met during the application are tried to be determined and various suggesstions have been offerred.Turkey and Iraq construction / repair of commitment and provided earnings has been considered by“Commercial Gain”Each of the two countries according to prescribed procedures need to taxation Income Tax Act (GVK). If the gain of“an institution”has achieved, then“corporate earnings”will be considered and taxed according to the prescribed procedures the Corporate Income Tax Law (KVK) according to the prescribed procedures.Construction and repair works to the Year is defined as common these matters, both in terms of both accounting, tax legislation in size has a very large and detailed. İn the study the accounting practices in term to business of construction-obligation and assign of the term of income has observed by comparison at the breadth of Turk, Iraq and international accountancy standards.