Türkiye'de yasama dokunulmazlığı
Parliamentary immunity in Turkey
  1. Tez No: 254163
  2. Yazar: AFET ADEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yasama Bağışıklığı, Yasama Sorumsuzluğu, Yasama Dokunulmazlığı, Parliamentary priveleges, parliamentary irresponsability, parliamentary immunity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ülkemizde yasama dokunulmazlığı anayasada düzenlenen bir kurum olmakla birlikte sürekli tartışılan bir konu olmuştur. Bu tartışmaların en önemli nedeni, günümüzde dokunulmazlığın milletvekillerine tanınan kişisel bir ayrıcalık halini almasıdır. Ancak yasama dokunulmazlığının ana amacı, milletvekillerinin şahsını korumak değil onların aracılığıyla yasama organının görevini asılsız tehditlerden uzak, serbestçe ve baskı altında kalmaksızın yerine getirmesini sağlamaktır. Çalışmamızda yasama dokunulmazlığı kurumunun daha net anlaşılabilmesi için öncelikle bağışıklıklar ve yasama sorumsuzluğuna değinilmiştir. Ardından yasama dokunulmazlığının geniş çapta bir incelemesi yapılmış, tartışma konusu olan dokunulmazlığın kaldırılması konuları Anayasa Mahkemesi kararlarıyla birlikte değerlendirilmiştir. Dokunulmazlık tartışmalarının sona erdirilebilmesi için gerekli öneriler sunularak katkı sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although parliamentary immunity is provided for under the constitution, it has long been debated throughout Turkish political history. The main reason for such debates is that parliamentary immunity has become a personal privilege for members of parliament; MPs. However, the purpose of parliamentary immunity is not to protect an MP as a person; but rather to create an environment enabling MPs to fulfil their parliamentary duties freely and without unfounded and unjustified allegations and unnecessary burden. Under this study, privileges and parliamentary irresponsability is reviewed first in order for parliamentary immunity to be better understood. Later, parliamentary immunity is reviewed widely and removal of immunity, which is one of the most debated aspects of the issue, is assessed in the light of the Constitutional Court?s decisions. Lastly, in an effort to end the long running debate surrounding parliamentary immunity, our suggestions are specified.