Yasama dokunulmazlığının Ceza Hukuku açısından değerlendirilmesi
Evalution of legislative immunity with regard to Penal Law
  1. Tez No: 279417
  2. Yazar: MEHMET TUNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Constitution, Legislative Immunity, Penal Law, Member of Parliament, Lapse of Time, Turkish Parliament, Legislative Nonliability, Criminal Law Precautions
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı'nda yüksek lisans yapan Mehmet TUNÇ tarafından hazırlanan ve konusu ?Yasama Dokunulmazlığının Ceza Hukuku Açısından Değerlendirilmesi? adını taşıyan bu yüksek lisans tezi 2010 yılında tamamlanmıştır.Bu tezde; Anayasa'nın 83/2., 3. maddesinde düzenlenen yasama dokunulmazlığı, ceza hukuku açısından ele alınarak değerlendirilmiştir. Yasama dokunulmazlığı, milletvekillerinin yasama işlevlerini herhangi bir engelle karşılaşmadan yapabilmelerini sağlama amacını güder. Bu sebeple yasama dokunulmazlığı milletvekillerinin işlemiş olduğu konusu suç teşkil eden fiiller nedeniyle yargılamalarının, milletvekili sıfatları sona erinceye kadar ertelenmesinden ibarettir.Yasama dokunulmazlığı, bir imtiyaz olmayıp parlamenter sistemin niteliğinden kaynaklanan bir kurumdur. Yasama dokunulmazlığı; Anayasada düzenleniş biçimi, kapsamının geniş olması, kaldırılmasının zor olması nedeniyle eleştirilmektedir. Bu tezde özellikle üzerinde durulan konu; bu eleştirilerin bir çoğunun haksız olduğu ve geri kalan eleştirilerin de bertaraf edilmesi için yapılması gereken çalışmaların neler olması gerektiğine ilişkindir.Anahtar Sözcükler1.Anayasa2.Yasama Dokunulmazlığı3.Ceza Hukuku4.Milletvekili5.Zamanaşımı6.Türkiye Büyük Millet Meclisi7.Yasama Sorumsuzluğu8. Ceza Muhakemesi Hukuku Tedbirleri
Özet (Çeviri)
The LLM thesis entitled ?Evaluation of Legislative Immunity with Regard to Penal Law? by Mr. Mehmet Tunç who is currently studying towards his LLM degree in the Department of Public Law, the Institute of Social Science, Gazi University, was completed in 2010.In the thesis, the Legislative Immunity, which is codified in article 83/2.,3.of the constitution, has been evaluated with respect to penal law. Since the Legislative Immunity serves the purpose of enabling members of parliaments to operate their legislative activities without any disruption, it merely consists of postponing their trials for criminal actions after cessation of them being a member of the parliament.Legislative Immunity is not a prerogative but an institution which has arisen from the very nature of parlamentarian system. It has been criticised because of the way it is codified by the constitution and its extend being too large and the fact that is difficult to lift up. This thesis argues that majority of such critisism is unjustifiable and it contains the ways which eliminate the rest.