Türk Ceza Hukuku'nda ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde işkence yasağı
Prohibition of torture in Turkish Penal Law and European Convention on Human Rights
- Tez No: 254164
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İşkence, İnsan Hakları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu, Torture, Human Rights, European Convention on Human Rights, Turkish Penal Code (Law no: 5237)
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
En genel anlamıyla, bir kimseye maddi ve manevi mahiyette eza(acı ve ıstırap) verici hareketler yapılması anlamına gelen işkence, geçmişten günümüze kadar sorgulama ve cezalandırma yöntemi olarak sıkça kullanılmıştır. Bu amaçla ortaçağda geniş bir uygulama alanı bulabilen işkence uygulaması, çağımızda pek çok uluslararası belgenin konusu haline getirilerek istisnasız yasaklanmıştır.Bu çalışmada önce kavram olarak işkence irdelenmiş, batı hukukunda ve Türk hukukundaki tarihsel gelişimi ele alınmıştır. Ardından bir insan hakları sorunu olarak işkencenin uluslararası belgelerdeki yeri, konuyla ilgili temel bildiri, şart ve sözleşmeler ele alınarak incelenmiştir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin işkence yasağını getiren 3. maddesi ve unsurları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları eşliğinde ele alınmıştır. Ve son olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 94. ve 95. maddelerinde tanımlanan işkence suçu tüm unsurlarıyla incelenmiş ve işkence eylemlerinin son bulmasına yönelik önlemlerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the widest sense, torture which means performing agonizing acts to anyone materially and morally has been widely used as a way of penalization and questioning from past to present. With this aim, torture having had a wide range of applications in medieval age has been banned without exception in our time, being the subject-matter of many international documents.In this study torture has been studied as a concept and its historical development in Turkish Law and Western Law has been discussed. After that, where torture stands in international documents as a human rights issue has been scrutinized based on related fundamental annunciation, condition and compacts. Article 3 of European Convention on Human Rights that is germane to forbidding torture and its components have been studied with adjudications of Human Rights Court of Europe. Finally, torture crime defined in article 94 and 95 in Turkish Penal Code (Law no: 5237) has been examined with all of its components and precautions to terminate torture acts have been discussed.