Kayseri yöresinde at kültürü
Kayseri region horse culture
  1. Tez No: 254162
  2. Yazar: SÜLEYMAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM DURBİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk kültürü, at kültürü, at takımı
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Türkler, atı ehlileştirip demiri işleyerek kültür ve medeniyet tarihindeki seçkin yerlerini almanın en önemli adımını atmışlardır. Bu itibarla Türkler'in atı ehlileştirmelerini keşif şeklinde değerlendirmek durumundayız. At, işlevi itibari ile Türkler'in millî emellerini gerçekleştirmeleri için ihtiyaç duydukları donanım ve kabiliyeti kendisinde barındırmakta idi. Türkler, o çağın şartları açısından çok büyük addedilen bu kâşiflik maharetlerine bir de üstün ahlâk ve faziletlerini ekleyerek dünya sahnesinin en müstesna topluluğu olmayı başarmışlardır. Mensuplarının daima övündüğü, hasımlarının hep tedirgin olduğu, dostlarının güvenle sırtını dayadığı bu kavim, asırlar boyu uğradığı her türlü serencamı atlatarak mutlak değerlerini korumayı bilmiş ve bu günlere ulaşmıştır. Hülasa, Türkler'i ayakta tutan en büyük etken onların gönül verdikleri kültürleridir. Ancak bu kültürün taşınması ve yaşatılması modern çağda çeşitli mecralardan faydalanmayı gerektirmektedir. Biz de bu çalışmamızda, şehirleşmenin gölgesinde kalan ve Türk millî kültürü içerisinde önemli bir yere sahip olan Türk at kültürünü yaşadığımız bölgedeki izleri çerçevesinde inceleyip kayıt altına almayı hedefledik. Çalışma sahasında tespit edilen konu ile ilgili kültürel unsurların uzak geçmişle olan alâkasını ortaya koymaya çalıştık. Bütün Türk unsurları içinde gözlenebilen at kültürü ile ilgili ortak değerlerin, bölgedeki yansımalarını tespit etme uğraşı verdik. Bu tespitler neticesinde çalışma alanı olan bölgenin genelde Türk kültürünü özelde de Türk at kültürünü yaşatması açısından taşıdığı değeri ortaya koymaya gayret ettik. Bölgenin at kültürünü, başta at takımı olmak üzere maddî öğeleriyle; inanış ve sözlü ürünlerdeki diğer öğelerini de ele alarak bir bütün hâlinde incelemeyi hedefledik.
Özet (Çeviri)
The Turks by domesticating the horse and processing the iron, took the most important step of getting their outstanding place in the history of culture and civilization. Hence, we have to consider the Turks? domesticating the horse as a discovery. The horse, in respect of its function, provided the equipment and aptitude which the Turks needed in order to achieve their national aspirations. The Turks accomplished being the unique communinty in the stage of world by adding their supreme ethics and virtue into this discovery ability which was considered as great in terms of conditions of the era. This tribe, whose members were proud of, the enemies were anxious and the comrades relied upon, knew how to protect the absolute values and came up to these days by overcoming all kinds of consequences, which they experienced for many centuries. Briefly, the biggest factor keeping the Turks alive is their beloved culture. However, sustaining and transmitting this culture requires benefitting from various ways in the modern age. In this work, we have aimed to inspect and register the Turkish horse culture which stays in the shadow of urbanization and has a very important place in Turkish national culture in respect of its tracks in the region that we dwell. Were found in the relevant field of study of the distant past and the cultural elements that we tried to put relevance. All elements within the Turkish culture and common values horse observable in the region have attempted to identify reflections. As a result, it has been found that the region's overall work area in Turkey horse the Turkish culture, the culture of the private lives is worth bearing in terms of tried to put forth. Horse the culture of the region, particularly horse the team to financial items, beliefs and other items in oral products as well as take in a whole aimed to review.Key Worlds: Turkish culture, horse culture, hourse items