Edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesinde değer artış payı alacağı
Debt of value added share at the liquidation of the regime of participating to acquired property
- Tez No: 254195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mal Rejimi, Katılma, Tasfiye, Değer Artış Payı, Regime of Property, Participation, Liquidation, Value Added Share
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Edinilmiş mallara katılma rejimi Türk Medeni Hukuku için yeni bir konudur. Bu rejimin tasfiyesi kendi içinde özel kurallar içermektedir. Tasfiyenin en önemli aşamalarından biri de `değer artış payı alacağı'dır.Mal rejimi sona erdikten sonra tasfiye gerçekleşmektedir. Mal rejiminin tasfiyenin amacı ise katılma alacağının hesaplanmasıdır. Katılma alacağı hesaplanırken de değer artış payı alacağının, hesaplama esnasında mutlaka göz önünde bulundurulması gerekmektedir.Eşler arasındaki mal rejimi süresince, eşlerden her biri diğerinin mallarına katkıda bulunabilir. Bu katkı ise, mal rejiminin tasfiyesini doğrudan etkilemektedir.Bu tezde, değer artış payı alacağı, Yargıtay kararları ve doktrindeki görüşler doğrultusunda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The regime of participating to acquired property is a new subject for the Turkish Civil Law. The liquidation of this regime contains special rules in it. One of the most important phases of the liquidation is the `debt of value added share?.The liquidation takes place after the end of the regime. The aim of liquidation of the regime is to calculate the final debt of participation. While calculating this final debt, the debt of vaule added share must be considered during the calculation.During the regime between the couple, each of the couple may add a value to the other?s property. This addition affects the liquidation of the regime directly.In this thesis, the debt of value added share is examined through the decisions of Turkish Supreme Court and the notions of the doctrine.