The effect of nature on human psychology and identity construction: comparative analysis of Sabahattin Ali's Kuyucakli Yusuf, Yaşar Kemal's the sea-Crossed Fisherman, J. M. Coetzee's Life and Times of Michael K and Yann Martel's Life of Pi in the context of archetypal ecopsychology
Doğanın insan psikolojisine ve kimlik inşasına etkisi: Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf, Yaşar Kemal'in Deniz Küstü, J. M. Coetzee'nin Mıchael K Yaşamı ve Yaşadığı Dönem ve Yann Martel'in Pi'nin Yaşamı romanlarının arketipsel ekopsikoloji bağlamında karşılaştırmalı incelemesi
- Tez No: 925130
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAKTIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ekopsikoloji, Jungcu Arketip Eleştiri, Bireyleşme, Kendini Bulma, Arketipler, Ecopsychology, Jungian Archetypal Criticism, individuation, self-realization, archetypes
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
DOĞANIN İNSAN PSİKOLOJİSİNE VE KİMLİK İNŞASINA ETKİSİ: SABAHATTİN ALİ'NİN KUYUCAKLI YUSUF, YAŞAR KEMAL'İN DENİZ KÜSTÜ, J. M. COETZEE'NİN MICHAEL K YAŞAMI VE YAŞADIĞI DÖNEM VE YANN MARTEL'İN Pİ'NİN YAŞAMI ROMANLARININ ARKETİPSEL EKOPSİKOLOJİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIRMALI İNCELEMESİ Eda Kevser ŞAHİN Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Şubat 2025 Danışman: Prof. Dr. Hasan BAKTIR ÖZET Bu tez ekopsikoloji ve Jung'cu arketip eleştiriyi birleştirerek Yaşar Kemal'in Deniz Küstü, Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf, J.M. Coetzee'nin Michael K Yaşamı ve Yaşadığı Dönem ve Yann Martel'in Pi'nin Yaşamı adlı eserlerine uygulamış, karakterlerin birey arketiplerini çözümlemeleri ve bireyleşmeleri yolunda doğanın etkisini ortaya koymayı amaçlamıştır. Ekopsikoloji, doğa ve insan ilişkilerini yeniden yapılandırmanın hem doğa hem de onun bir parçası olan insanlar için gerekli olduğunu vurgulamaktadır ve benzer doğa görüşlerine sahip Jung'un arketipçi eleştirisi ile birleştirilerek karakterlerin psikolojik derinlikleri, birey olma süreçlerine persona, gölge, anima, kendilik gibi arketipleri doğa ile iyi ilişkiler kurmaları sonucu çözümlemeleri çerçevesinde incelenmiştir. Bireyleşme linear bir düzlemde ilerlemediği için karakterlerin sarmal bir şekilde kendilerini bulma, kendilerinden kopma ve süreğen bir şekilde birey arketiplerini çözümlemeleri ele alınmıştır. Dört farklı yazar ve eser seçilmesinin sebebi Jung'cu arketip eleştirisi ve ekopsikolojinin kültürlerden bağımsız, insan doğasını temel alan yaklaşımının izlerinin ve süreçlerinin her toplumda görülebilir olduğunu ifade etmektir. Doğa ile uyuma dayalı ve karşılıklı bir ilişki kurabilen karakterler, bireyleşebilmektedir. Doğa bu karakterler için kendilerine dönmelerine olanak sağlayacak dingin bir alan ve kültür ögeleriyle çatışma yaşadıklarında sığınılacak bir liman görevi görmektedir. Doğa ile kurulan bu ilişki iyileştirici ve düzenleyici bir güç sağladığı için karakterlerin kendilerini bulma süreçlerinde de kimi zaman katalizör görevi görmüştür.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF NATURE ON HUMAN PSYCHOLOGY AND IDENTITY CONSTRUCTION: COMPARATIVE ANALYSIS OF SABAHATTİN ALİ'S KUYUCAKLI YUSUF, YAŞAR KEMAL'S THE SEA-CROSSED FISHERMAN, J. M. COETZEE'S LIFE AND TIMES OF MICHAEL K AND YANN MARTEL'S LIFE OF PI IN THE CONTEXT OF ARCHETYPAL ECOPSYCHOLOGY Eda Kevser ŞAHİN Erciyes University, Graduate School of Social Sciences, PhD Dissertation, February 2025 Supervisor: Prof. Dr. Hasan BAKTIR ABSTRACT This thesis brings together ecopsychology and Jungian archetypal criticism to analyse the effect of nature on the individuation processes and construction of identities of the protagonists of Sabahattin Ali's Kuyucaklı Yusuf, Yaşar Kemal's The Sea-Crossed Fisherman, J.M. Coetzee's The Life and Times of Michael K and Yann Martel's Life of Pi. Ecopsychology emphasizes that restructuring the relations between nature and human beings is necessary for both nature and the individuals who are a part of it, and this perspective aligns with the archetypal criticism of Jung, who has similar views of nature. Thus, these two theories are brought together to sustain the ground for analysing the psychological depths of the characters, their personal archetypes; persona, shadow, anima and the Self, and their relations with nature are also examined within this framework. Since individuation does not progress on a linear basis, the characters' process of self-realization, breaking away from themselves, and analyses of the resolution of their personal archetypes are discussed. The reason for choosing four different authors and works is to express that the traces and processes of Jungian archetypal criticism and ecopsychology, independent of cultures and based on human nature, can be seen in every society. Characters who can establish a harmonious and reciprocal relationship with nature can become individuals. For these characters, nature serves as a serene space that allows them to return to themselves and a safe haven to take refuge in when they experience conflicting situations with cultural elements. Since this relationship with nature provides a healing and regulating power, it functions as a catalyst in the characters' process of finding themselves.