Kamu harcamaları politikasının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The impact of public expenditure policy on economic growth: The case of Turkey
- Tez No: 254201
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ALİ BİLGİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Kamu Harcamaları, Yatırım Harcamaları, CariHarcamalar, Economic Growth, Public Expenditures, Investment Expenditures, currentExpenditures
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ekonomik istikrarın ve ekonomik büyümenin öneminin gittikçe arttığı günümüzde kamu harcamalarının ekonominin büyümesindeki önemi de artmaktadır. Toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan kamu harcamalarının ekonomik ve sosyal etkilerinden biri de ekonomik büyüme üzerinedir. Üretim kapasitesindeki artış anlamına gelen ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması için büyümeyi etkileyebilecek faktörlerin araştırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.Bu tez çalışmasında Türkiye'deki ekonomik büyüme ve kamu harcamaları arasındaki ilişki ele alınmıştır. Çalışmada ekonomik büyümeyi etkileyen kamu harcamaları açıklanmaya açlışılmış, kamu harcamalarının sınıflandırılması ve artış nedenlerine değinilmiştir. Ayrıca ekonomik büyüme kavramı ve ekonomik büyüme modelleri de ele alınmıştır. Daha sonra, kamu harcamalarının ekonomik büyümeyi hızlandırıcı etkisinden bahsedilmiş ve cari harcamalar, yatırım harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin tespitine yönelik ampirik bir çalışma yapılmıştır.Tez çalışmasının ampririk kısmını ilgilendiren ekonometrik analizde 1987?2008 yılları arasındaki veriler kullanılarak kamu harcamaları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki test edilmiştir. Bahsedilen değişkenler arasındaki ilişkinin tespiti için Granger nedensellik testi ve VAR analizi kullanılmıştır. Ekonometrik çalışmadan elde edilen sonuçlara göre cari harcamalar ve yatırım harcamaları ile ekonomik büyüme arasında bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Kamu yatırım harcamaları ekonomik büyümede artışa neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
While the importance of economic stability and economic growth increases more and more nowadays, the importance of the public expenditures on economic growth increases too. One of the economic and social effects of the public expenditures policies that are necessary for providing public requirements is on economic growth. In order to make economic growth sustainable, which means the increase in production capacity, the factors that effect economic growth must be researched.To sustainability of economic growth called as the increase in production capacity, the necessity of the researching factors affecting growth must be undertaken.In this thesis the relationship between the economic growth and the public expenditures policies is taken in hand. In this study, public expenditures which affect economic growth are described. The classification of the public expenditures and the factors that increase the public expenditures has been discussed. In addition, the term ?economic growth? and the economic growth models are summarized. After that, accelerator effect of the public expenditures on economic growth is expressed and an empirical study which shows the relationship between the economic growth and public current expenditures with investment expenditures has been studied.In the econometric analyze including empirical section of the thesis, the relationship between the public expenditures and economic growth is tested by using the data between the 1987-2007 years. For this mentioned relationship analyze, Granger causality test and VAR analyze is used. According to the conclusion of the econometric analyzes, it is showed that there is a relationship between the government current expenditures, public investment expenditures and economic growth. Public investment expenditures leads to an increase in economic growth.