1960 sonrası dönemde keynesyen maliye politikalarının ekonomik büyüme üzerine etkisi: Türkiye örneği
The impact of keynesian finance policies on economic growth in the post- 1960 era: The case of Turkey
  1. Tez No: 583282
  2. Yazar: SERTAN ÇELİKTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZA BALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Keynesyen Maliye Politikası, Ekonomik Büyüme, ARDL
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Devletlerin ekonomiye müdahalesi mevzusu, iktisat literatürünün temel tartışma konularının başında gelmiştir. 1929 Büyük Buhran'ından sonra Keynes'in yaklaşımı doğrultusunda devletin ekonomik alandaki duruşuna yeni bir yaklaşım getirilmiş ve ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesinde maliye politikasına aktif roller yüklenmiştir. Post Keynesyen ekonominin tarihi 1936'da Keynes'in İstihdam, Faiz ve Paranın Genel Teorisi adlı kitabı ile başlar. Post Keynesyen ekonominin temel amacı, Keynes ve Kalecki'nin çizgileri boyunca bitmemiş olan Keynesyen Devrimi tamamlamaktır. Bunu yaparken, Post Keynesyen ekonomi, gerçek ekonomik sistemlerin dinamik süreçleriyle ilgilenir. Post Keynesyen ekonominin temel özelliği, talep yönlü olaya önem vermesidir. Çalışmanın ekonometrik analizinde toplam kamu harcamalarının GSYİH içindeki payı ve toplam vergi gelirlerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi analiz edilmeye çalışılmaktadır. Ampirik bulgular, Türkiye'de istihdamın geliştirilmesi için kamu ve yatırım harcamaları gibi otonom harcamaların artırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
States' intervention in the economy, the establishment of the basic discussion topics of economic literature. After the Great Depression of 1929, in the case of Keynes' closeness, a new approach was brought to the state of the state in the economic sphere and the active roles of fiscal policy were imposed in the realization of economic growth. History of Post KeynesianEconomicsbegan in 1936 with Keynes' bookwhich is calledThe General Theory of Employment, Interestand Money. The main aim of Post Keynesianeconomics is tocompletetheunfinishedKeynesianRevoluationalongwiththelines of Keynes andKalecki. Indoingthis, Post Keynesianeconomics is concernedwithdynamicprocesses of actualeconomicsystems. In the econometric analysis of the study, the share of total public expenditures in GDP and the effect of total tax revenues on economic growth are tried to be analyzed. Theempiricalfindingsshowthatautonomousexpenditureswhichincludesuch as governmentandinvestmentexpendituresmust be increasedforimprovingemployment in Turkey. KeyWords:Keynesian Financial Policy, EconomicGrowth, ARDL