Avrupa Birliği ve Türkiye'de aktif istihdam politikaları
Active employment policies in European Union and Turkey
  1. Tez No: 254248
  2. Yazar: MUHAMMED FATİH KAYNAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif İstihdam Politikaları, İstihdam/ İşsizlik, Avrupa Birliği, Avrupa İstihdam Stratejisi, Türkiye de İstihdam Politikaları, Active Employment Policies, Employment/Unemployment, European Union, European Employment Strategy, Employment Policies in Turkey
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüz dünyasında, işsizlik problemi, hem gelişmiş ülkeler, hem de gelişmekte olan ülkeler açısından öncelikli sorunlardan birisidir. İstihdam politikaları aracılığıyla, işsizliğin önlenmesi, gelir dağılımının eşit ve adil bir şekilde yapılabilmesi ve yoksullukla mücadele gibi konularda çözüm yolu bulunulmaya çalışılmaktadır. İstihdam politikaları, aktif ve pasif istihdam politikaları olmak üzere iki ayrı başlık altında incelenmektedir. Devletlerin, işsizlik sorununa çözüm bulmak amacıyla, ilk olarak uygulamaya koydukları politikalar, pasif istihdam politikalarıdır. Bu politikalarla işsizlik sorunun çözümünde istenilen düzeyde başarı elde edilememiş; birçok ülke sorunun çözümünde aktif istihdam politikalarına yönelmiştir. Bununla birlikte, her ülkenin kendine özgü işgücü piyasası yapısı ve özelliklerinin bulunması, uygulanan istihdam politikalarında da farklılıklara neden olabilmektedir.Türkiye özelinde ise, 1990'lı yıllardan itibaren işsizlik sorununun yüksek oranlarda görülmesi ve kalıcı bir hal almasıyla birlikte, sadece pasif istihdam politikalarının sorunun çözümünde yeterli olamadığı görülmüştür. Bunun yanında, 2004 yılında Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakere sürecinin başlaması ve Avrupa Birliği fonlarının sağladığı mali desteğin katkısıyla aktif istihdam politikaları uygulamaları yaygınlaşmıştır.Çalışmanın ilk bölümünde, istihdam kavramı ve yaklaşımları açıklanmıştır. İkinci bölümde, Avrupa Birliği işgücü piyasaları değerlendirilerek, işsizlikle mücadelede benimsenen politikalar incelenmiştir. Bu doğrultuda Avrupa İstihdam Stratejisi ve Aktif İstihdam Politikaları açıklanmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise, Türkiye işgücü piyasasının genel durumu, istihdam ve işsizlik durumları incelenmiştir. Bu doğrultuda, Türkiye de uygulanan istihdam politikaları, Avrupa Birliği baz alınarak, dönemlere ayrılmak suretiyle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Unemployment problem is one of the primary problems for both developing and developed countries in the world nowadays. The solutions are tried to be found to prevent unemployment, to provide balanced and impartial income distribution, to struggle destitution by the mediation of employment policies. Employment policies are examined under two different titles as active and passive employment policies .The primary policy that is applied to find out solutions for the unemployment problems of the governments is the passive employment policies. However, these passive policies do not help solving unemployment problem, desired results are not reached by them .Many governments tend to use active employment policies. Notwithstanding, the peculiar features and fibers of labour markets of the governments also cause varieties on applied employment policies.It is seen that only passive employment policies are not efficient and adequate in order to contend with unemployment problem in Turkey, having high and permanent unemployment rates beginning from 1990s. However, active employment policies have been started to be carried with the beginning of the deliberation process with European Union for full membership and the derived income from the funds of European Union.In the first part of the study, the concept and approaches of employment are revealed. In the second part, the policies which are accepted to fight against unemployment are analyzed by evaluating the labour markets of European Union .Thus, European Employment Strategy and Active Employment Policies are clarified .Finally, in the third part, the overall position of Turkey?s labour market, employment and unemployment cases are discussed .The employment policies of Turkey are taken up, depending on European Union by being divided into periods.