Cam fırınlarının tarihsel gelişimi
Glass furnaces trought the ages
  1. Tez No: 254330
  2. Yazar: SERRA KANYAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN HASDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cam, cam ergitme fırını, tarihsel gelişim, arkeoloji, camendüstrisi, Glass, glass melting furnace, historical development, archaeologie, glassindustry
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, cam tarihinin vazgeçilmez bir unsuru olan camfırınları, tarihteki ilk örneklerinin bulunduğu Mezopotamya'daki Tel- Açana (Alalah)Höyüğü (M.Ö. 15.-14. yüzyıllar) ve Mısır'daki Tell-el Amarna'dan (M.Ö. 14. yy.)başlayarak günümüze kadar geçen süreçte incelenmiştir.Cam fırınları öncelikle coğrafi bölgelere göre, kronolojik olarak;Mezopotamya Cam Fırınları, Mısır Cam Fırınları, Roma ve Bizans Cam Fırınları,Venedik Tipi Cam Fırınları, Osmanlı Cam Fırınları, Hindistan'daki Cam Fırınları,Britanya ve Bohemya Tipi Cam Fırınları, Konik Bacalı Cam Fırınları başlıklarıaltında ele alınmıştır. Daha sonra 19. yy.'dan günümüze kadar geçen süreçte; SanayiDevrimi Sonrasında Cam Ergitme Fırınları, Modern Cam Fırınları ve Düz CamFırınları başlıklarıyla endüstriyel cam ergitme fırınları kısaca incelenmiştir.Cam üretimi geliştikçe cam ergitme fırınlarının biçimleri, kapasiteleri,verimlilikleri ve üretilen camın kalitesi, tarihsel süreçte büyük gelişme göstermiştirancak fırınların çalışma prensipleri ve amaçları genel anlamda erken dönemlerdenbugüne fazlaca değişmemiştir, halen cam fırınının bölmeleri tıpkı en ilkelörneklerdeki gibi; ?ateş, ergitme/ çalışma kısmı ve tavlama? ana bölümlerindenoluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this master thesis, glass furnaces that are indispensable elements of glasshistory are investigated from the first examples in Tel- Açana (Alalah), Mesopotamia(B.C. 15.- 14. cc.) and Tell-el Amarna, Egypt (BC 13. cc.) to the present day.The glass furnaces searched as chronogical; ?Mesopotamian Glass Furnaces,Egyptian Glass Furnaces, Roman and Byzantine Glass Furnaces, Venetian GlassFurnaces, Otoman Glass Furnaces, Indian Glass Furnaces, Britain and BohemianGlass Furnaces, Chimney Furnaces. And then from 19.th century to present day glassfurnaces analysed as; Glass Melting Furnaces After Industrial Revolution, ModernGlass Furnaces, Flat Glass Furnaces.While glass production were developing through ages, form and function ofthe glass melting furnaces improved, however their working principles and aims didnot show difference from the early periodes to the present day, They stil have,melting, working and annealing parts, like primitive glass furnaces.