Rönesans doneminden bu yana 'temas' kavramının resim sanatı kapsamında estetik ile ilişkisi
The relations of themes with aesthetic in painting art since Renaissance
- Tez No: 254331
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: temas, varlık, gören, görünen, algı, temsil, zihin, beden, anlam, gerçek, Themes, Entity, Beholder, Sighted, Perception, Representation, Mind, Body, Meaning, Fact
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
İnsanoğlu teması ilk olarak, zihin-beden ilişkisiyle harekete geçirir. Bilinç-zihin, iletileri beden aracılığı ile somutlaştırır. Zihin, göz aracılığı ile ilişki kurduğu varlıkları, beden aracılığı ile dokunarak olumlar. Varlığı gözün görme eylemi içerisinde sınırlamayarak, dokunma ile bedeni hissetmek ister. Bu davranışını insan kendi bedeni üzerinde de dokunarak, birçok kez yineler. Kendi varlığını bir diğer insanın dokunuşları ile de hisseder. Dünyayı izleyerek, varlıklarla dokunarak ilişkiye girer.Bu eser metninde, temas kavramının ( görme ve dokunma duyuları), resim sanatıyla kurduğu anlam ilişkisi ve resim sanatındaki nedenselliği ortaya konulmuştur. Temasın ilk oluşma süreci, görüngüler dünyasında bedenin kendi varlığını algılamasıyla irdelenmiştir. Kendi varlığını algılayan bedenin dokunarak algıladığı dünyayı nasıl anlamlandırdığı ortaya konulmuştur. Bununla beraber var olan nesnelerin algıda temsil niteliği belirtilmiştir. İnsanın gelişen teknoloji ile medya ortamının araçlarından etkilenip evreler geçirerek nasıl biçimlendiği belirtilmiştir. İnsan algınının çoklu-sınırsız görüntü dünyasında, bedenin görme ve dokunmayı nasıl yitirdiği ve yabancılaştığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The theme of human being firstly moves seeing and touching senses with the relationship of mind-body. Mind and Body concretize messages by means of body. Mind affirms the entities that are contacted with eyes by means of body. As Mind does not limit presence with seeing, it requires feeling the body by touching. A man renews this behavior on his own body many times by touching. He feels his own presence with the touches by other people. He makes contact by viewing world and touching entities.In this piece of paper, the concept of contact (senses of seeing and touching), the relationship of meaning established by painting art and the causality in painting art are exhibited. The first process of formation is scrutinized by perception of body?s owns presence in phenomena world. How body, perceiving its own presence, makes sense of the world by touching is stated. In addition, the representation of present objects for perception is exhibited. How man passes throughout stages due to influences of developing technology and mass media is stated. How man loses senses of body? seeing and touching in multi-limitless image world of perception is also exhibited.