Fagot ailesinin eski ve yeni türleri, kullanım alanları, icracıları ve repertuvarı ile P.F.Böddecker 'Fagot Sonatı', H.Dutilleux 'Sarabande Et Cortege', O.Nussio 'Pergolesi Aryası üzerine varyasyonlar' Ve R.Boutry 'Interferences I'
The old and new types Of Bassoon's Family, Utilisation Fields, Performers And Repertoire With P.F.Böddecker 'Bassoon Sonata', H.Dutilleux 'Sarabande Et Cortege', O.Nussio 'Variations On Pergolesi's Aria' And R.Boutry 'Interferences I'
  1. Tez No: 254338
  2. Yazar: CENK AKTALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYLA ULUDERE
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Resital, Fagot, İcracı, Repertuvar, Besteci, Recital, Bassoon, Performer, Repertoire, Composer
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada Philipp Friedrich Böddecker, Henri Dutilleux, Otmar Nussio ve Roger Boutry'nin besteci kimlikleri, eserleri ve yaşamları hakkında bilgi verilmiş; resital programı içerisinde bulunan eserleri, çalgı ve yazı teknikleri açısından incelenmiştir. Philipp Friedrich Böddecker'in Sopra La Monica adlı eseri, fagot için bestelenmiş ilk eşlikli çalgı eseridir; Henri Dutilleux'nun Sarabande et Cortege adlı eseri, fagot repertuvarının sonat formu anlayışındaki önemli eserlerinden biridir; Otmar Nussio'nun Pergolesi Aryası Üzerine Varyasyonlar adlı eseri, fagot için bestelenmiş çeşitleme türündeki sayılı eserlerdendir; Roger Boutry'nin Interferences I adlı eseri ise, teknik zorluk düzeyi çok yüksek ve fagotun ses sınırlarını zorlayan önemli bir eserdir. Bu anlamda, seçilmiş olan resital programı bize, barok dönemden günümüze fagot için yazılan müzikler hakkında geniş bir yelpaze sunarak, ses kalitesi ile teknik düzeydeki olanakları da göstermiş olur. Bu eser metninde ayrıca, fagot ve türlerinin yapıları, fagotun kullanım alanları, icracıları ve repertuvarı hakkında bilgi verilmiştir.Resital öncesinde yapılan tüm bu hazırlıklar ve çalışmalar, eserlerin yorumlanmasında büyük katkı sağlayacaktır; ayrıca fagot enstrümanını anlamamızda önemli bir kaynak olacaktır. Bu anlamda, fagotun müzik ile olan birlikteliği ve bu birlikteliğin etkileri daha açık bir şekilde ortaya çıkacak; böylece bu eser çalışması amacına ulaşacaktır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, information has been given on composer identities, works of art and lives of Philipp Friedrich Böddecker, Henri Dutilleux, Otmar Nussio and Roger Boutry and they have been examined in terms of works of art, composed for bassoon, comprised within their recital programmes, instruments and scripts. Philipp Friedrich Böddecker?s work named Sopra La Monica is a first striped solo work that is composed for bassoon; Henri Dutilleux?s work named Sarabande et Cortege is an important work in a bassoon repertoire?s sonata form mentality; Otmar Nussio?s work named Variazioni su un Arietta di Pergolesi is a counted work in a diversification type that is composed for bassoon; Roger Boutry?s work named Interferences I is a work that has a very high technical difficulty level and an important work that compelling the bassoon?s sound bounds. In that sense, the chosen recital programme gives us, from Baroque period to present day, offering a wide range about `Bassoon Music?, also that shows the quality of sound and technical level resources. Furthermore information has been rendered on bassoon and structure of related types, fields of utilisation of bassoon, performers and repertoire.All the said preparations and works, made before a recital, will contribute to interpretation of works of art to a high level and will be a significant element for us to have an idea about bassoon instrument. In this regard, I am of the opinion that unity of bassoon and music and effects of the said unity will be much more clearly put forth; this work of art will reach its target.