Cemal Reşit Rey ve eserlerinin incelenmesi
Cemal Reşit Rey and analysing his works
- Tez No: 254339
- Danışmanlar: PROF. MESUT İKTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Cemal Reşit Rey, Müzikal, Müzikalin Tarihi, Operet, Cemal Reşit Rey'in Eserleri, Cemal Resit Rey, Musical, Story of the Musical, Operets, Works of Cemal Re§it Rey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Cemal Reşit Rey ilk gençlik yıllarından başlamak üzere Türk Müzik Sanatı'na sayısız çok önemli katkılarda bulunmuş uluslararası üne sahip bir bestecidir. Bu çalışmada“ilk”lerin yaşandığı Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin müzik kültürü'nün yapılandırılması ve kurumsallaştırılması sırasında, hiçbir zaman tartışılamayacak getirileri olmuş Cemal Reşit Rey'in müzikal gelişimine paralel bir şekilde yapılandırılmış yaşam öyküsü ve ardından eserleri belirtilmektedir.Daha sonra, Cemal Reşit Rey'in Türk Müzikalindeki yerini belirlemek amacıyla ilk önce dünya müzikal tarihine kısaca baktıktan sonra, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde müzikalin nasıl geliştiği anlatılmakta, günümüze kadar yazılmış belli başlı müzikal eserlerden bahsedilmektedir.Çalışmanın sonraki iki bölümünün ilkinde Cemal Reşit Rey'in bir çok değerli eserleri arasında geniş kitlelerin beğenisini kazanmış, ve de günümüzde de kazanmaya devam eden Müzikallerindeki müzikal yapı incelenmekte, eserlerinin müzik teorisi açısından önemi tartışılmaktadır. İkincisinde ise Genç Türkiye Cumhuriyeti'nde şekillenmeye başlayan Atatürk'ün başlattığı“Türk Müziğinin evrenselleşmesi, ancak Türk Halk Müziğinden köken alan batı normlarında eserler yaratmakla gerçekleşir”düşüncesine uyan gençlik yıllarına ait“On İki Anadolu Türküsü”incelenmekte, eserin müzikal yapısı irdelenmektedir.En son bölümde Cemal Reşit Rey'in öğrencileri ve meslektaşları ile yapılan röportajlarden alıntılar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cemal Resit Rey, is one of first Turkish composers with international reputation whose contributions to Turkish Classical Music and Musicals are indisputably of prime importance. In the first and second parts, his life story parallel to development of his musical career and compositions is exposed and a thorough list of Cemal Resit Rey's works is included.In the following chapter, in order to give a clear view on Cemal Resit Rey's place in Turkish Musical, first the story of the musical throughout the world and then the story of the musical in Late Ottoman Empire and in The Republic of Turkey are examined.The following two chapters of this work are about his musicals and his early works for voice and piano. These works are brought to a thorough examination together with excerpts from sheet music for voice and piano. Cemal Resit Rey's mastery on the usage of Turkish lyrics, the musical style and harmonic form of his works are discussed.The last chapter contains excerpts from interviews with Cemal Resit Rey's students and his collegues.