Bilgisayar destekli fotografik tasarımda biçim ve içerik
Form and content in computer aided photographic design
  1. Tez No: 254351
  2. Yazar: EMRE İKİZLER
  3. Danışmanlar: PROF. AHMET ÖNER GEZGİN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital fotoğrafçılık, biçim, içerik, montaj, fotografik tasarım, Digital photography, form, content, montage, photographic design
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Yaşamımızın her alanında yoğun olarak kullanmakta olduğumuz bilgisayar teknolojileri fotoğraf sanatına da önemli etkilerde bulunmakta ve sanatçıya daha önce sahip olmadığı yeni olanaklar sunmaktadır. Görüntüleme ve görüntü işleme araçlarındaki gelişmeler sayesinde sanatçı gördüğünü değil, görmek istediğini oluşturabilmekte, baskı araçlarındaki gelişmeler sayesinde de akla gelebilecek her türlü yüzey üzerine istenilen boyutta baskılar yapılabilmektedir.Bilgisayar destekli fotografik tasarım, teknolojinin sunduğu olanaklardan en çok yararlanan fotoğraf sanatı dalıdır. Bu konuyla uğraşan sanatçılar yalnızca fotoğrafa ait bilgilere değil, aynı zamanda bilgisayar donanımı ve yazılımlarına ait bilgilere de sahip olmak zorundadır. Fotoğrafın sayısallaşması, karanlık oda çalışmalarının ilk yıllarından beri uygulanmakta olan başkalaştırma çalışmalarına ivme kazandırmış, bir yandan hızlı ve hassas işlemler yapılabilmesine olanak tanırken, bir yandan da farklı biçimsel uygulamaların önünü açmıştır. Biçim konusunda fotoğrafçının önüne neredeyse sınırsız olanaklar sunan bilgisayar teknolojileri sayesinde günümüz sanatçıları daha yaratıcı davranabilmektedir.Bilgisayar destekli fotografik tasarımla uğraşan sanatçıların elinde, günümüz sanatının vazgeçilmez özelliği olan içerik konusunda da büyük bir güç bulunmaktadır. Çektiği fotoğraflardaki özneleri bağlamlarından kopararak farklı ortamlara taşıyabilen sanatçı, görünür gerçeklikten uzaklaşarak farklı söylemler, çağrışımlar, eğretilemeler, başkalaşımlar yaratabilmekte ve eserinin içeriğini dilediği gibi belirleyebilmektedir. Biçim ve içeriği oluşturma konusunda sanatçıya sınırsız olanaklar sunan sayısal fotoğraf ortamı, günümüz sanatının en gözde üretim aracıdır.
Özet (Çeviri)
The computer technologies that we use intensely in every part of our lives are also affecting the art of photography by handling ?never had before? possibilities to the artist. With the help of the developments of the tools of imaging and image processing the artist can compose what he/she wants to see instead of what he/she sees. And with the help of the developing printing machines, any size of images can be printed on any kind of surface.Computer aided photographic design is the type of photographic art which uses the full benefits of technology. The artists who are involved with it should have the computer hardware and software skills as well as the natural knowledge of photography. The digitizing of photography has accelarated the pace of manipulation work which had been in practice since the early years of dark room applications by enabling fast and precise processes in addition to different formal effects. Contemporary artists can act more creatively with the help of the computer technology which gives near endless possibilities to the photographer by means of forming.The artists who are involved with the computer aided photographic design, keep holding in their hands the enormous power of content, the indispensible feature of contemporary art. The artist who can move the objects from their contexts of the original photographs he/she has taken, may have the opportunity of determining the content of his/her work by creating different expressions, connotations, metaphors and transformations. Digital photography, which gives endless possibilities to the artist by means of composing form and content, is the most preferred medium of contemporary art.