'Bilgisayarda Grafik Tasarım (BGT)' ders kitabı (2021) ile 2012 basımı ders modüllerinin içerik ve tasarım bağlamında karşılaştırmalı incelemesi
Comparative analysis of 'Graphic Design on Computer (GDC)' course book (2021) and 2012 edition course modules in terms of content and design
  1. Tez No: 902193
  2. Yazar: HAZAL DEĞİRMEN
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik tasarım, Ders kitabı, Ders modülü, Mesleki eğitim, Graphic design, Textbook, Course module, Vocational education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Hayatın her alanında var olan eğitim, toplumların gelişmişlik seviyelerine de büyük ölçüde etki etmektedir. Eğitimin geçmişten günümüze kadar gelen en temel sembollerinden biri de kitaplardır. Bu sebeple toplumların erken nitelikli iş gücü yetiştirmesinde önemli rol oynayan mesleki ve teknik eğitim kurumlarında okutulan kitapların da tasarımı ve içeriklerinin kalitesi önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada lise düzeyinde mesleki ve teknik eğitimin, kendini sürekli güncelleyen ve teknolojik gelişmeler ile direkt ilgili olan“Grafik ve Fotoğraf”alanında 2012 yılı Bilgisayar Destekli Grafik Tasarım dersinde kullanılan ders modülleri ve 2020 yılında adı ve içerikleri güncellenerek Bilgisayarda Grafik Tasarım adını alarak, 2021-2022 eğitim öğretim yılında basılı formatı dağıtılan güncel ders kitabının tasarım ve konu içerikleri bağlamında karşılaştırmalı incelemesi yapılmıştır. Grafik ve Fotoğraf gibi görsel kaygı güden alanlar için hazırlanan ders materyallerinin biçimsel özelliklerinin ve içerik güncelliğinin temel alındığı bu çalışmada öğrencilerin tasarım görüşleri ve öğrenme başarıları üzerinde de etkili olabileceği görüşü etkili olmuştur. Güncellenen çerçeve öğretim programı ile kademeli olarak 11. Sınıftan 10. Sınıf düzeyine çekilen bir dersin geçiş döneminde ders kitabının içerikleri bakımından öğrenci başarısına etkisi olup olmayacağı düşüncesi de çalışma konusunun çıkış noktalarından biri olmaktadır. Çalışma hazırlanırken nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve konuya ilişkin literatür taraması yapılmıştır. Karşılaştırmalı incelemenin sonucu olarak güncel ders kitabının 2012 ders modüllerine kıyasla kendi alanında hem tasarım hem de içerikleri bağlamında ders modüllerinden daha başarılı olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education, which is pervasive in all aspects of life, exerts a profound influence on the level of societal development. One of the most fundamental symbols of education, from the past to the present, is the book. It is therefore important to consider the design and quality of the content of the books taught in vocational and technical education institutions, which play an important role in training the early-career workforce of societies. This study presents a comparative analysis of the course modules utilized in the Computer-Aided Graphic Design course in 2012 within the field of“Graphics and Photography.”This field is directly related to technological developments in vocational and technical education at the high school level, which is in a constant state of evolution. The textbook, which was updated in 2020 and renamed Graphic Design on Computer, was distributed in the 2021-2022 academic year. It was developed in the context of design and subject content. In this study, which is based on the formal features and content currency of the course materials prepared for fields with visual concerns such as Graphics and Photography, the view that it can also be effective in influencing students' design views and learning achievements has been a significant factor. The hypothesis that the withdrawal of a course from Grade 11 to Grade 10, in conjunction with the updated framework curriculum, will impact student success with regard to the content of the textbook during the transition period represents a fundamental premise of the study. In preparing this study, a qualitative research method was employed, and a literature review on the subject was conducted. The results of the comparative analysis indicated that the current textbook was more successful than the 2012 course modules in terms of both design and content.