Hüseyin Gümüşhanevi ve 'El-Amelu's-Salih Ala Risaleti'l-Avamili Li'l-Birgivi' adlı eseri (edisyon kritik)
Hüseyin Gümüşhanevi and his publication named ' El-Amelu's-Salih Ala Risaleti'l-Avamili Li'l-Birgivi' (editorial critics)
- Tez No: 254379
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Şerh, Avamil, İmam Birgivi, Hüseyin Gümüşhanevi, Arabic language, Publication, Avamil, İmam Birgivi, Hüseyin Gümüşhanevi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
?Hüseyin Gümüşhanevi ve ?el-Amelü's-Salih Ala Risleti'l-Avmili li'l-Birgivi? Adlı Eseri (Edisyon Kritik)? adlı bu araştırma, İmam Birgivî'ye ait el-Avâmil adlı eserin Hüseyin Gümüşhanevî tarafından yapılmış olan şerhinin edisyon kritiğidir. Üç bölüm halinde sunduğumuz bu çalışmanın Giriş bölümünde, Arap Dili ilk nahiv çalışmalarından ve muhtasar eser geleneğinden bahsedilmiştir.Birinci Bölümde; İmam Birgivî'nin Avâmil adlı eseri hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir.İkinci Bölümde Hüseyin Gümüşhanevi, Hayatı ve Eserleri hakkında malumat sunulmaya çalışılmıştır. Konuyla ilgili literatür taraması sonuçları aktarılmış ve Hüseyin Gümüşhânevî'nin el-Amelü's-Sâlih alâ Risâleti'l-Avâmili li'l-Birgivî adlı eseri hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir.Üçüncü Bölümde; Gümüşhânevî'nin Avâmil şerhi'nin tahkiki yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research named ?Hüseyin Gümüşhenevi and his publication named `el-Amelü?s-Salih Ala Risaleti?l-Avamili li?l-Birgivi?? is an editorial critic on the work of Hüseyin Gümüşhanevî who wrote his thoughts about the topics covered in İmam Birgivî?s ?el-Avâmil?.The study consists mainly of three parts. Information on preliminary orthographic studies in Arabic language and traditional short papers are given in the Introduction. Detailed description of İmam Birgivî?s ?Avâmil? is the subject of first chapter. Later on second chapter the life and publications of Hüseyin Gümüşhanevi, especially ?el-Amelü's-Sâlih alâ Risâleti'l-Avâmili li'l-Birgivî? is described. The results obtained from literature are also explained in this chapter. Finally, third and last chapter contains interpretational information on Gümüşhânevî?s Avamil.