Sınırı aşan hava kirliliğinden dolayı devletin sorumluluğu
State responsibility for transboundary air pollution
  1. Tez No: 254637
  2. Yazar: BEYZA ÖZTURANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası hukuk, sorumluluk hukuku, hava kirliligi, nükleerkirlilik, uluslararası sorumluluk hukuku, sınırasan hava kirliligi, International law, law of obligations, air pollution, nuclear pollution, law ofinternational responsibility, transboundary air pollution
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu çalısmada, devletin sınırasan hava kirliliginden dolayı sorumlulugunun hukukiniteligi, sartları ve sonuçları degerlendirilmektedir.Bu çerçevede, çalısmamız üç bölümden olusmaktadır. Çalısmanın birinci bölümünde;uluslararası hukukta devletin sorumlulugunun hukuki niteligi, sartları ve sonuçları hakkındatemel bilgiler verilmistir. ikinci bölümde, spesifik olarak sınırasan hava kirliliginden dolayıdevletin sorumlulugu konusu, mevcut uluslararası hukuk sistemi çerçevesinde açıklanmıstır.Üçüncü bölümde ise baska bir sınırasan hava kirliligi kaynagı olan nükleer faaliyetlerin nedenoldugu sınırasan hava kirliliginden dolayı devletin sorumlulugu konusu degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, legal feature, provisions and consequences of state responsibility fortransboundary air pollution are appreciated.In this context our work has been established in three sections. In the first section, wehave informed about legal feature, provisions and consequences of state responsibility ininternational law. In the second section, expecially the subject that ?state responsibility fortransboundary air pollution? has been explained in the context of present international law. Inthe third section, as another source of pollution, the harm caused by nuclear activities hasbeen commented.