Açık biçim oyun tekniği ve Turgut Özakman'ın oyunlarında açık biçim unsurların irdelenmesi
Open style play tecnique and the examination of such elements in the plays of Turgut Özakman
  1. Tez No: 254657
  2. Yazar: ERDOĞAN GÖĞEBAKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Biçim, Geleneksel Türk tiyatrosu, Epik Tiyatro, Turgut özakman, Sarıpınar 1914, Karagöz, Clear From, Troditional Turkish Theatre, Epic Theatre, Turgut Özakman, Sarıpınar 1914, Karagöz
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tezin amacı, Açık Biçim ile Geleneksel Türk Tiyatrosu'nun örtüsen yanlarını belirleyerek,Turgut ÖZAKMAN'ın oyunlarındaki yansımalarını tespit etmektir.I. Dünya Savasından sonra Bertolt Brecht tarafından olusturulan Epik Tiyatro Kuramı; zamanve uzamda sıçramalar, yabancılastırma yönteminin yarattığı uzak açı, konuda ve mekanda çesitlilik,anlatıcı kullanımı, epizotlardan olusan parçalılık, dans ve sarkı yolu ile izleyiciye oyun ile ilgili bilgiaktarımı gibi Geleneksel Türk Tiyatrosunda da görülen Açık Biçim özellikleri kullanarakyöntemlestirmistir.?lk dönem oyunlarında benzetmeci anlayısla eserler kaleme alan Turgut ÖZAKMAN, yazarlıkserüveninin ilerleyen asamalarında Sarıpınar 1914, Resimli Osmanlı Tarihi, Fehim Pasa Konağı ve BirSehnaz Oyun adlı eserlerinde Açık Biçim'in dilde çesitlilik, zamanda ve uzamda sıçramalar, sarkı yoluile izleyiciyi oyunla ilgili bilgilendirme, izleyiciyi oyuna yabancılastırarak düsünmeye yöneltme,anlatıcı kullanarak oyunun bölümlerini birbirine bağlamak gibi özelliklerini oyunlarında kullanmıstır.Sonuç olarak bu tez geleneksel türlerimiz olan Karagöz, Meddah ve Ortaoyununda dakullanılan Açık Biçim özellikleri Turgut ÖZAKMAN'ın oyunlarındaki yansımaları, çağdas Türktiyatrosunun kendi özünü kullanarak büyüyüp gelisebileceğini göstermesi adına önemli mesajlartasımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to find the reflections in Turgut Özakman?s Plays by determining thedimilarities of Clear From and Troditional Turkish theatre.After the World wor I. Epic Theatre Theory cicated by Bertolt Brecht usas methodized by usingclear From features in Troditional Turkish Theatre Such as changes in time and place, for anglecreated by aliniation method, diversity in topic and ploce, narrator asage, plorality composed byepisodes, tansfer of knowledge to the oudience about the play via dance and song.Turgut Özakman who wrate metophoric plays in his first period has used features such asdiversity of clear form in Language, changes in time and place, informing the audience about the playvia song, making avdience think by aliminating them to the play, combining his Works named,?Sarıpınar 1914, Resimli Osmanlı Tarihi, Fehim Pasa Konağı and Bir Sehnaz Oyun?, the Scenes of theplay? by using a norrator in his following years as a writer.As a Result, this thesis conveys significant massages for the sake of the reflections of clear formfeatures used in Karagöz, Mehtap and Orta Oyunu, Which are our traditional genre in TurgutÖzakman?s plays, and fir the sake of depicting the improvement of the comtemporary TurkishTheatre, using its awn spirit.