İmgesel portre uygulamaları
Imaginary portrait practices
  1. Tez No: 254773
  2. Yazar: AFET AKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SALİM AKTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Portrait, Otoportrait, Imagine, Subjective
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, tarihsel süreç içerisinde portrenin, dönem, sanatçı ve sanatsal yaklaşımlardan hareketle, günümüze ulaşan yansımalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Portreye ilişkin yansımalar, sanatın doğasında var olan öznellikten yola çıkılarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde; çalışmanın temel konusunu oluşturan portre, otoportre ve imgenin anlam ve özelliklerine, birbirleri ile olan ilişkilerine değinilmiştir. Türk resim sanatı tarihi, portre genelinde örneklerle kısaca ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, dünya sanat tarihi içersinde yer alan sanatçıların, portreye ilişkin toplumsal ve bireysel yaklaşımları araştırılmış, bu yaklaşımlar arasındaki farklılık, çatışma, çakışma ve etkileşimlerin günümüz sanatına dönüşüm noktaları incelenmiştir.Üçüncü bölümde, portre kapsamında yer alan uygulamalar, sanatsal yetkinliğe ulaşma çabasından başlayarak, bireysel duyuş, hissediş ve plastik dil çerçevesinde değerlendirilmiştir.Anahtar SözcüklerPortre, Otoportre, İmge, Öznel
Özet (Çeviri)
In this study, with searching period, artist and artfull approches in historical time, it has been aimed of reflections of portrait that reached today have been seen. The approches related to portrait have been valued in subjectivity which exist in the nature of art.The study consists of three parts. In the first part of study, it has been touched on meaning and properties of the portrait, self- portrait and imagine, which form basis isue of study, and relations between them. The history of Turkish painting art has been discussed shortly with examples on general of portrait. In the second part; social and individual approches about portrait of artists in world art history have been researched, between these approches, difference, conflict, collision, interraction and transformations into todays art have been observed.In the third part, applications of portrait, have been valued beginning from practice of reaching to artful perfection, in the frame of individual hearing, feeling and plastic language.