Mersin ortaöğretim okullarında bilgi yönetimi
Knowledge of management in Mersin high schools
- Tez No: 254776
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetimi, bilginin edinilmesi, bilgi paylaşımı, bilginin kullanılması, bilginin saklanması, Knowledge of management, to obtain knowledge, knowledge of sharing, use of knowledge, retention of knowledge
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Teknoloji ve bilim dünyasının insanlığın hizmetine sunduğu buluşlar, kolaylıklar ve bu alandaki baş döndürücü gelişmeler, insan yaşamını olduğu kadar insanların oluşturduğu örgütleri de bilginin yönetilmesi konusunda zorlamaktadır.Bu çalışmada ülkemizin güzide bir ili olan Mersin'deki ortaöğretim okullarında yöneticilerin bakışından bilgi yönetiminin nasıl uygulandığının ortaya konulması amaçlanmıştır.Bilgi yönetiminin bilginin edinilmesi, paylaşılması, kullanılması ve saklanması gibi dört alt süreç olarak açıklandığı tarama modelindeki bu araştırmada bu dört alt süreçte hazırlanan 35 maddeden oluşan anket 320 lise yöneticisine uygulanarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın başlıca sonuçları şöyle özetlenebilir.Mersin ortaöğretim okullarında görev yapan yöneticilerin görüşlerine göre; Mersin'deki okul türleri arasında bilgi yönetimi uygulamaları bakımından anlamlı bir fark bulunmamaktadır.Bunun dışında bilgi yönetiminin süreçlerinden bilginin edinilmesinde diğer örgütlerin neler yaptığının izlendiği, örgüt içi deneyimlerden yararlanıldığı, örgütte en önemli bilgi türünün nerede ve kimde olduğunun bilindiği ve bu bilginin paylaşıldığı ileri sürülmüştür. Bilgisayarların eğitim amaçlı ve paylaşım için kullanıldığı, okullarda web sitelerinin olduğu, eğitim paydaşları ile bilginin paylaşıldığı, sorunların ele alındığı, çözüm önerilerinin tartışıldığı belirtilmiştir.Araştırmanın başka bir ilgi çeken bir sonucu; okullarda en çok görüş birliği sağlanan Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan ders içeriklerinin, ders kitaplarının, yasal metinlerin uygulama düzeylerinin çok yüksek olduğunun söylenmesidir. Bu da okullarımızda bilginin üretilmekten çok tüketilmekte olduğuna işaret sayılabilir.Bilgi saklanmasında bilgisayarlardan da yararlanıldığı, özelikle örgütsel etkinliklerle ilgili bilginin saklanmasına çok önem verildiği belirtilmiştir. Üzerinde durulması gereken bir sonuç da okullardaki deneyimli çalışanların bilgilerinden, deneyimlerinden örgütten ayrılma durumunda yeteri kadar yararlanabilmek için saklanmasına özen gösterilmediğidir.Bilgi yönetiminin dört alt boyutuna ilişkin yönetici görüşleri birbirine çok yakındır.Bilgi yönetimi konusunda Mersin ortaöğretim okulu yöneticilerinin hizmetiçi eğitiminden geçirilmeleri, temel aracı bilgi olan okulların bilginin edinilmesi ve paylaşılması konusunda yeterli araçlarla donatılması sağlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technology and science available to the world of the inventions of humanity, simplicity and dizzying developments in this area, as well as human life created by people's organizations in managing the information is forcing.In this study, a province of our country which is distinguished in secondary schools in Mersin information from the administration's view of how managers are enforced is aimed to put forward.Knowledge of management to obtain the knowing, sharing, use and storage of four sub-processes such as screening model described in this study, four sub-processes of this prepared in 35-item questionnaire consisting of 320 individuals were studied by applying to be evaluated. The main findings of the study can be summarized as follows.Secondary school administrators who serve in the opinion of Mersin According to the schools in Mersin between species in terms of knowledge of management is no significant difference.Other than that, knowledge of management, knowledge of the process see what other organizations that benefit from the experience of organizations in the organization of its kind, the most important knowledge is in and who's where it is known that this knowledge is shared and has been proposed. And sharing of computers used for educational purposes in schools where there are web sites, training information is shared with stakeholders, in addressing the problem, solution proposals discussed indicated.Interesting result, most consensus in schools by the Ministry of National Education prepared the course content, course books, legal texts of the application level is very high. That our schools are being consumed more knowledge generate knowledge that can be considered signs.Storing knowledge from computers or being exploited, especially related to organizational effectiveness of the knowledge to be stored is very serious, but should focus on a result in the school experienced employees of knowledge, experience, leaving the organization, in the case enough to use to be stored are not careful, highlighted opinion has emerged.Four sub-dimensions of knowledge management related to administrative views is very close to each other. Knowledge of management in Mersin secondary school administrators to be spent in-service training, basic vehicle knowledge on the schools to obtain and share knowledge about the vehicles equipped with adequate provision has been proposed to be.