İlköğretim sosyal bilgiler dersinde yapılandırmacı yaklaşım ile dizgeli eğitimin öğrenci erişisine etkisi arasındaki fark
Effectiveness of the differences between systematic learning and constructivist approach on the student achievement in elemantary social studies course
- Tez No: 254775
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Systematic Learning, Constructivist Approach, Achievement, Social Studies
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu araştırmanın amacı, dizgeli eğitim ve yapılandırmacı yaklaşıma göre yapılan altıncı sınıf sosyal bilgiler erişisi üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. ?Yeryüzünde Yaşam? ünitesinde dizgeli eğitime göre hazırlanmış ders planı deney grubuna ve yapılandırmacı yaklaşıma göre hazırlanmış ders planı kontrol grubuna uygulanmıştır. Araştırma, 2009-2010 yılı Ankara ili Çankaya ilçesinde Fevzi Özbey İlköğretim Okulu 6. sınıfları ile sosyal bilgiler derslerinde yürütülmüştür. Ölçme aracı 25 çoktan seçmeli ve 1 açık uçlu sorudan oluşmaktadır. Testin Cronbach's Alpha güvenirlik katsayısı 0,88 bulunmuştur. Araştırma sürecinde elde edilen veriler, bağımsız gruplar için t testi istatistiksel tekniği kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırmada elde edilen başlıca sonuçlara bakıldığında;1. Dizgeli eğitimin kullanıldığı grubun sosyal bilgiler dersi bilgi ve kavrama düzeyi erişi ortalaması ile yapılandırmacı yaklaşımın kullanıldığı grubun bilgi ve kavrama düzeyi erişi ortalaması arasında anlamlı bir fark yoktur.2. Dizgeli eğitimin kullanıldığı grubun sosyal bilgiler dersi uygulama ve toplam erişi ortalaması, yapılandırmacı yaklaşımın kullanıldığı grubun uygulama ve toplam erişi ortalamasından yüksektir ve anlamlı bir fark vardır.Sonuçlar karşısında şöyle denebilir ki; geleneksel olarak bilgi düzeyinde erişilerle yetinilen sosyal bilgiler dersinde, ihtiyaç duyulan uygulama düzeyindeki beceriler dizgeli eğitim uygulamaları ile öğrencilere kazandırılabilir.Anahtar SözcüklerDizgeli Eğitim, Yapılandırmacı Yaklaşım, Erişi, Sosyal Bilgiler
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out the effects of systematic education and constructivist approach on sixth grade social studies achievement. Experimental method with pre-test, posttest control group was used in the study. The unit,?Life on Earth?, was taught in experiment group in accordance with systematic learning and control group in accordance with constructivist approach.The study was carried out in social studies course in class 6th grade Fevzi Ozbey Primary School in Cankaya, Ankara in 2009-2010 educational year. An achievement test including 25 multi-choices questions and one open ?ended question was used as the means of measurement. The reliability coefficient of the test was found to be 0.88. The data obtained from the study were analyzed for independent groups using t-test statistical technique.The main results obtained from the study are as follows;1. There is no significant difference in the levels of knowledge and comperehsion in social studies course between the groups for which systematic learning was used and the one for which Constructivist approach was used.2. The level of the practice and total achievement of the group taught with systematic learning is significantly higher than the same aspects of the group whose education was carried out with constructivist approach.The results reveal that in social studies course in which traditionally the level of knowledge isthe objective, students can obtain the required practice skills through the applications of systematic learning.