The effects of globalization and the role of international organizations in the developing countries: The cases of the Central Asian states
- Tez No: 254833
- Danışmanlar: PROF. DR. H. OKAN AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Uluslararası Ekonomik Kurumlar, Gelişmekteolan ülkeler, Geçiş Ekonomileri, Orta Asya, Globalization, International Economic Organizations, DevelopingCountries, Economies in Transition, Central Asia
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tezin konusu küreselleşmenin ve ayrıca ekonomik küreselleşmenin - finansal veticari liberalleşmenin - gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisini araştırmak. Örnekolarak beş Orta Asya ülkesi: Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan veTürkmenistan alınmaktadır. Küreselleşmenin ne anlama geldiği anlatıldıktan sonrauluslararası ekonomik kurumların faaliyet alanlarına ve taşıdıkları önemlerinedeğinerek Dünya Bankası ve IMF'nin gelişmekte olan ülkelerdeki amaçları, rollerive önemleri ele alınmıştır. Uluslararası ekonomik kurumların ve ayrıca DünyaBankasının Orta Asya ülkelerinde uyguladıkları politikaları bölgedeki ekonomik vesosyal durumu üzerindeki etkileşimi görmek amacıyla Bankanın bölgedeki geçişdöneminde izlediği politikaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is an investigation of the effects of globalization andparticularly of economic globalization ? financial and trade liberalization - on thedeveloping countries, in particular on the five Central Asian republics: Kazakhstan,Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, and Uzbekistan. First, theoretical frameworkof globalization and its historical development is given. Then the roles and policiesof the international economic organizations such as the World Bank and the IMFand their activities in developing countries and in Central Asia during the period oftransition from centrally planned command economy to market economy areinvestigated. It is found that the policies of International Economic Institutions, andin particular of the World Bank, have worsened economic conditions in the newlyindependent Central Asian states.