İşbirliğine dayalı öğrenmenin erişiye, kalıcılığa, öz yeterlik ?inancına ve öz düzenleme becerisine etkisi
The effects of cooperative learning on achievement, retention, self efficacy beliefs, and self regulation skills
- Tez No: 254861
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cooperative Learning, Achievement, Retention, Self Efficacy Beliefs, and Self Regulation Skills
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmanın amacı, işbirliğine dayalı öğrenme tekniklerinin öğrencilerin erişi düzeyine, bilgilerin kalıcılığına, öz yeterlik inancına ve öz düzenleme becerisine etkisini incelemektir. Bu amaçla çalışma 2006-2007 öğretim yılı bahar döneminde MEB Etimesgut ilçesi Hasan Ali Yücel ?lköğretim Okulu 7. sınıflarında uygulanmıştır. Çalışmada 3 deney grubu, 1 kontrol grubu yer almıştır. I. deney grubunda Ayrılıp Birleşme IV tekniği, II.deney grubunda Ayrılıp Birleşme II tekniği, III. deney grubunda Öğrenci Takımları Başarı Bölümleri tekniği uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise geleneksel yöntem uygulanmıştır. Çalışma iki ünite üzerinde yürütülmüş olup 10 hafta sürmüştür.Çalışmada yarı deneme modellerinden ?denk olmayan kontrol gruplu model? kullanılmıştır. Veri toplama araçları başarı testi, öz yeterlik inancı ölçeği ve öz düzenleme becerisi ölçeğidir. Bu veri toplama araçları çalışmanın başında ve sonunda uygulanmış olup, erişi testi, bilgilerin kalıcılığını belirlemek amacıyla tekrar uygulanmıştır.Çalışmanın sonunda Ayrılıp Birleşme IV tekniği ve Öğrenci Takımları Başarı Bölümleri tekniğinin öğrencilerin erişi düzeylerini artırmada geleneksel yönteme göre etkili olduğu gözlenirken Ayrılıp Birleşme II tekniğinin etkili olmadığı gözlenmiştir. Deney gruplarındaki öğrencilerin bilgilerinin kalıcılık düzeyinin geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerine göre yüksek olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca işbirliğine dayalı öğrenme tekniklerinin geleneksel yöntemle karşılaştırıldığında öğrencilerin öz yeterlik inançları üzerinde olumlu bir etkiye sahipken öz düzenleme becerileri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmadıkları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the effects of cooperative learning on achievement, retention, self efficacy beliefs, and self regulation skills. Therefore, the study was carried out in 2006-2007 Spring term at 7th Grades in Social Studies Course. There were three experimantal groups and a control group. Jigsaw IV was applied in I. experimental group, Jigsaw II was applied in II. experimental group, Student Teams Achievemetn Divisions was applied in III. experimental group, and Traditional method was applied in control group. The study, which was applied on 2 units, lasted for about 10 weeks.The study was in ?Non equivalent control group experimental design?. Data collection tools of the study were achievement test, self efficacy belief scale, and self regulation scale. These data collection tools were applied pre-test and post- test, and achievement test was given as a retention test.At the end of study, it was found that; Jigsaw IV and Student Teams Achievement Divisions was more effective than traditional method. But Jigsaw II wasn?t more effective than traditional method with respect to gain scores. Cooperative learning methods weren?t more effective than traditional method with respect to retention level. Cooperative learning methods were more effective than traditional method with respect to self efficacy beliefs level. Cooperative learning methods weren?t more effective than traditional method with respect to self regulation level.