Enhancing composition writing skills of students at intermediate level of English at TOBB University of economics and technology, English preparatory school through critical thinking
Eleştirel düşünme becerileri ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi?nin İngilizce hazırlık okulu orta düzey İngilizce öğrencilerinin kompozisyon yazma becerilerinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 254876
  2. Yazar: ÖZLEM ATİKLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİREZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel Düşünme, Eleştirel Yazma, Uslama, Analiz, Sentez, Critical Thinking, Critical Writing, Reasoning, Analysis, Synthesis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu araştırmanın amacı, eleştirel düşünme becerileri ile TOBB Ekonomi ve TeknolojiÜniversitesi, İngilizce Hazırlık Okulu'ndaki orta düzey İngilizce öğrencilerininkompozisyon yazma becerilerini geliştirmek ve eleştirel düşünme becerilerinin yazmadersi için toplam erişiye olan etkisini incelemektir. Söz konusu çalışma TOBB Ekonomive Teknoloji Üniversitesi Hazırlık Okulu'na 2006-2007 akademik yılı itibari ile devametmekte olan 34 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma süreci 2006-2007 akademik yılıikinci yarı dönemini kapsamaktadır.Araştırmada Kontrol gruplu ön test ve son test deseni kullanılmıştır. Deney ve Kontrolgrubu olmak üzere iki grup araştırmada yer almıştır. Araştırma deseni üç aşamayıiçermektedir. Araştırmanın birinci aşamasında, Hazırlık Okulu'nun Üçüncü Ara sınavsonuçlarına göre deney ve kontrol grupları orta düzey ingilizce öğrencileri arasındanoluşturulmuştur. İkinci aşamada, araştırmacı tarafından deney grubunda yazmaderslerinde beş hafta süre ile kullanılacak olan eleştirel düşünme etkinliklerinin vealıştırmalarının hazırlanması yer almaktadır. Önerilen etkinlik ve alıştırmalarınhazırlanmasında öğrencilerin dil yeterlilik düzeyleri ve ihtiyaçları göz önündebulundurulmuştur. Üçüncü aşamada, deney grubunda 50 ders saatini kapsayan eleştireldüşünme programı araştırmacı tarafından önerilen ek etkinlik ve alıştırmalarlabaşlamıştır. Deney grubunda yazma dersinde okutulan ders kitabının yanında, buaraştırma için hazırlanan aktivite ve materyaller kullanılırken, kontrol grubu gelenekselöğretim yaklaşımıyla derslerine devam etmiştir. Beş haftalık eğitim programı boyunca,her iki grupta da her hafta başında öntest ve her hafta sonunda sontest uygulanmıştır.50 ders saatini kapsayan eğitim programı sona erdikten sonra, öğrencilerin öntest vesontestleri yoluyla toplanan veriler Microsoft Excel 2003 programı yardımıylaçözümlenmiştir. Verilerin analizinde bağımsız t-testi kullanılmıştır.Yapılan analizlere dayanılarak, deney ve kontrol gruplarının öntest sonuçları iki gruparasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılığın olmadığını göstermesine rağmen, sontest sonuçlarına göre deney grubu öğrencilerinin toplam erişi ortalamaları kontrolgrubundan anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Buna göre, eleştirel düşünmebecerileri ile yazma becerilerinin geliştirilmesi yaklaşımının İngilizce kompozisyonyazma dersinde geleneksel öğretim yönteminden daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to enhance composition writing skills of the students atintermediate level of English at TOBB University of Economics and Technology,English Preparatory School through critical thinking skills and analyze the effects ofcritical thinking on students? achievement in composition writing lessons. This studywas applied to 34 Preparatory School Students at TOBB University of Economics andTechnology in the second semester of the 2006-2007 academic year.In the study pretest-posttest with a control group design was used. An experimental anda control group participated in the study. Design of the study consists of three parts. Inthe first part of the study, the experimental and the control group were selectedaccording to the results of the Departmental Midterm 3 among the intermediatePreparatory School students of English. In the second part, additional critical thinkingand writing materials were prepared by the researcher to be used in the experimentalgroup for five weeks. In preparation of the suggested activities and exercises, students?needs and language proficiency level were considered. In the third part, the fifty-hourcritical thinking training program was put into practice by the researcher in theexperimental group with the suggested activities and exercises. The experimental groupreceived suggested activities and exercises using the current writing book, whereas thecontrol group received the traditional instructional approach using the current writingbook. During the five-week training, both groups were administered the pretests at thebeginning of the weekdays and the posttests at the end of the weekdays. After the fiveweektraining program was completed, the data collected through the students? pretestsand posttests were analyzed using Microsoft Office, Excel 2003. Independent-samplest-test was used in the analysis of quantitative data. Based on the research findings, it can be stated that although pretests results indicatedno significant difference between the means of the experimental and the control group,the means of the experimental group was found to be significantly higher than thecontrol group according to posttests results. Therefore, critical thinking has been shownto be a more effective approach on improvement of composition writing skills than thetraditional instructional approach.