Sınıf öğretmenlerinin kariyer değerlerinin belirlenmesi(Sarıyer ilçesi örneği)
Identification of the career anchors of teachers(sample of Sarıyer)
  1. Tez No: 254881
  2. Yazar: MUSTAFA USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, Sınıf ögretmeni, Kariyer degeri, Edgar Schein, Career, teacher, career anchor, Edgar Schein
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Arastırmanın amacı, ilkögretim okullarında görev yapan sınıf ögretmenlerin kariyer degerlerinin belirlenmesi, demografik özelliklerle iliskisini incelemektir. Arastırma İstanbul ili Sarıyer ilçesindeki devlet ilkögretim okullarında çalısan 350 ögretmeni kapsamaktadır. Çalısmada Edgar Schein' in kariyer deger teorisi kullanılmıstır. Veriler iki bölümde toplanmıstır: Bunlar, demografik bilgiler ve 34 soru maddesinden meydana gelmistir. Ankette sınıf ögretmenlerinin kariyer degerleri, 5'li Likert ölçegi ile saptanmıstır. Demografik özelliklerin, Schein'ın öne sürdügü kariyer degerlerinin belirlenmesinde etken oldugu görülmektedir. Sarıyer Bölgesi'nde görev yapan sınıf ögretmenleri örnekleminde yapılan bu çalısmanın sonuçları, özellikle yas ve hizmet süresi etkenlerinin islevi olarak daha büyük boyutlara yansıtılabilir. Farklı bölgelerde, farklı branslardan ve daha çok ve oranlı sayıda ögretmen üzerinde yapılacak bir arastırma, yas ve hizmet süresi özelliklerinin yanında diger demografik etkenlerin kariyer degerlerinin belirlenmesindeki katkısını daha açık ve güvenilir düzeyde ortaya koyacaktır. Bu tür bir çalısma, ögretmen kitlelerinin kariyer degerlerinin belirlenmesine yönelik sosyo-psikolojik bir arastırmaya temel olusturacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the career anchors of the teachers that work in primary schools and the relation of these anchors with the demographic properties. The research involves 350 teachers that work in state primary schools of Sarıyer in İstanbul. Career anchor theory of Edgar Schein has been used in this research. Data are gathered in 2 parts which are demographic informations and a questionnaire of 34 questions about career anchors of the individual. In the questionnaire, career anchors of the teachers are weighed by the five-point Likert Scale. It is seen that demographic properties play an important role in the way Schein uses in the investigation of career anchors. The results of the research, which involve participants from the teachers working in Sarıyer, can be expanded to more general way especially by the effects of the age and the duration of work. The research involving higher number of teachers from different locations, different branches will yield into a more clear and trustful level. This kind of a research will be a basis for a sociophysicological research of career anchors of teacher community.