Ortaöğretim öğretmenlerinin online ve yüz yüze sınıf yönetimi stillerinin karşılaştırılması
Comparison of secondary education teachers' online and face-to-face classroom management styles
- Tez No: 801916
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf, Yönetim, Sınıf Yönetimi Stilleri, Ortaöğretim, Classroom, Management, Classroom Management Styles, Secondary Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırmada amaçlanan ortaöğretim öğretmenlerinin onlıne sınıf yönetimi ile yüz yüze sınıf yönetimi stillerinin karşılaştırması yaparak nicel verilerle analiz etmektir. Araştırmada iki veya daha fazla değişkenin arasında var olan veya olduğu düşünülen ilişki derecelerini değişkenlere göre incelemeyi amaçlayan“ilişkisel tarama”modeli kullanılmıştır. Araştırmada nicel veri toplama aracı olarak Bosworth (1997) tarafından eğitime uygun şekilde geliştirilen Aktan ve Sezer tarafından (2018) Türkçe uyarlaması yapılan sınıf yönetim stilleri ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçekte sınıf yönetim stilleri ile ilgili 4 farklı boyut ve 12 soru bulunmaktadır. Boyutların isimleri; otoriter-baskıcı, yetkeci-koruyucu, serbest-demokratik ve aldırmaz-ilgisiz olarak sınıflandırılmıştır. Araştırmanın evreni Sivas İli Merkez İlçede farklı Ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenleri kapsamaktadır. Araştırmanın örneklemi 332 öğretmenden oluşmaktadır. Örnekleme ulaşmak için zaman, mekân ve işgücü açısından en ekonomik olan uygun örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda sınıf yönetim stilleri ölçeği ile toplanan veriler alt boyutlarda oluşan aritmetik ortalama, standart sapma ve seçeneklerde kodlanan puan aralığı (SKPA) değerlerine göre değerlendirilmiştir. Ayrıca verilerin analizinde değişkenlere göre Sınıf yönetim stilleri arasındaki oluşabilecek farklılıkları belirlemek amacıyla Kruskal-Walis ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Araştırmada yapılan karşılaştırmaya göre yüz yüze eğitimde öğretmenlerin sınıf yönetim stillerindeki ortalamalarının daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Bulgulara göre cinsiyet, öğrenim durumu, öğretmenlik kariyer basamağı, kurum türü ve görev unvanı değişkenine göre onlıne sınıf yönetim stilleri ile yüz yüze sınıf yönetim stillerinin karşılaştırılmasında anlamlı bir farklılığa rastlanılmamıştır. Öğretmenlerin meslekteki çalışma sürelerine göre yapılan karşılaştırmada ise onlıne eğitim ile yüz yüze eğitim sınıf yönetim stilleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmektedir. Yaş değişkenine göre yapılan karşılaştırmada onlıne ve yüz yüze sınıf yönetim stilleri arasında yine anlamlı farklılıklar görülmektedir. Öğretmenlerde yaş ortalaması arttığında yüz yüze sınıf yönetim stilinde otoriter-baskıcı oldukları bulgusuna ulaşılmıştır. Yaş değişkenine göre öğretmenlerin onlıne sınıf yönetim stillerinde otoriter-baskıcı, koruyucu ve ilgisiz boyutunda anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Demokratik boyutunda anlamlı bir farklılık tespit edilmektedir. Görev yaptığı okul türü değişkenine göre, öğretmenlerin yüz yüze sınıf yönetim stillerinde yapılan karşılaştırma ile otoriter-baskıcı ve ilgisiz boyutunda anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Ancak, koruyucu ve demokratik boyutunda anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Görev yaptığı okul türü değişkenine göre, öğretmenlerin onlıne sınıf yönetim stillerindeki karşılaştırma sonucuna göre koruyucu, demokratik ve ilgisiz boyutunda anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Fakat otoriter-baskıcı boyutunda anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Branş değişkeninin öğretmenlerin yüz yüze sınıf yönetim stillerindeki karşılaştırmada tüm boyutlarda anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Onlıne sınıf yönetim stillerindeki karşılaştırmada branş değişkenine göre öğretmenlerin koruyucu, demokratik ve ilgisiz boyutlarında anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna varılmıştır. Fakat otoriter-baskıcı boyutunda p değeri 0,05'e yakın olduğu için ayrıntılı incelenmiştir. Meslek dersi branşındaki öğretmenlerin özel yetenek ve sözel branş türüne göre onlıne sınıf yönetimi stilinde otoriter-baskıcı oldukları sonucuna varılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin onlıne ve yüz yüze eğitimde genel olarak sınıf yönetim stillerinde değişiklik olmadığı ve yüz yüze eğitimdeki sınıf yönetim stilleri genel ortalamasının daha yüksek olduğu görülmektedir. Ancak öğretmenlere sorulan ''Onlıne ve yüz yüze eğitimde sınıf yönetim stillerinde değişiklik olmuş mudur? '' sorusuna verilen cevaplarda sınıf yönetim stillerinde onlıne eğitimdeki sınıf yönetim stilleri lehine daha çok değişiklik beklediklerini vurgulamışlardır. Verilen bu cevaplar araştırma bulguları ile örtüşmemektedir. Araştırmada ulaşılan bulgular doğrultusunda konu ile ilgili bazı öneriler geliştirilmiştir. Buna göre öğretmenler onlıne eğitimi farklı bir eğitim modeli olarak görmemektedir. Bu yüzden farklı bir sınıf yönetimi stilline ihtiyaç duymamaktadır. Onlıne eğitimin yapısal farklıkları düşünülerek öğretmenlerin kendilerini geliştirebilmeleri için hizmet içi eğitim verilebilir. Onlıne eğitim, yüz yüze eğitimin aksadığı dönemlerde destekleyici eğitim olarak kullanılabilir. Uygulamalı derslerin olduğu okullarda tek başına uzaktan eğitim yerine hibrit eğitim önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to compare the online classroom management and face-to-face classroom management styles of secondary school teachers with quantitative data. The“relational screening”model, which aims to examine the existing or thought to exist between two or more variables, according to the variables, was used in the study. Classroom management styles scale, which was developed by Bosworth (1997) in accordance with education and adapted into Turkish by Aktan and Sezer (2018), was used as a quantitative data collection tool in the research. In this scale, there are 4 different dimensions and 12 questions about classroom management styles. Names of dimensions; classified as authoritarian-oppressive, authoritarian-protective, liberal-democratic, and careless-indifferent. The universe of the research includes the teachers working in different secondary education institutions in the Central District of Sivas Province. The sample of the research consists of 332 teachers. Appropriate sampling method, which is the most economical in terms of time, space and workforce, was used to reach the sample. As a result of the research, the data collected with the classroom management styles scale were evaluated according to the arithmetic mean, standard deviation and score range (SKPA) values coded in the options. In addition, Kruskal-Walis and Mann-Whitney U tests were used in order to determine the differences that may occur between classroom management styles according to the variables in the analysis of the data. According to the comparison made in the research, it is understood that the average of teachers' classroom management styles is higher in face-to-face education. According to the findings, no significant difference was found in the comparison of online classroom management styles and face-to-face classroom management styles according to gender, education level, teaching career step, type of institution and job title. In the comparison made according to the working hours of the teachers in the profession, it is seen that there are significant differences between online education and face-to-face education classroom management styles. In the comparison made according to the age variable, there are again significant differences between online and face-to-face classroom management styles. When the average age of the teachers increased, it was found that they were authoritarian-oppressive in face-to-face classroom management style. According to the age variable, no significant difference was found in the online classroom management styles of teachers in the dimensions of authoritarian-oppressive, protective and indifferent. There is a significant difference in the democratic dimension. According to the variable of the type of school they work in, no significant difference was found in the face-to-face classroom management styles of the teachers in the dimension of authoritarian-oppressive and irrelevant. However, a significant difference was found in the protective and democratic dimensions. According to the variable of the type of school they work in, no significant difference was found in the dimensions of protective, democratic and irrelevant according to the results of the comparison in the online classroom management styles of the teachers. However, a significant difference was found in the authoritarian-oppressive dimension. In the comparison of the branch variable of the teachers' face-to-face classroom management styles, it was seen that there was no significant difference in all dimensions. In the comparison of online classroom management styles, it was concluded that there was no significant difference in the protective, democratic and irrelevant dimensions of teachers according to the branch variable. However, since the p value was close to 0.05 in the authoritarian-oppressive dimension, it was examined in detail. It has been concluded that the teachers in the vocational course branch are authoritarian-oppressive in the online classroom management style according to the special talent and verbal branch type. According to the research findings, it is seen that there is no change in the classroom management styles of teachers in online and face-to-face education and the general average of classroom management styles in face-to-face education is higher. However, the questions asked to the teachers were, "Has there been any change in classroom management styles in online and face-to-face education? In the answers given to the question '', they emphasized that they expect more changes in classroom management styles in favor of classroom management styles in online education. These answers do not coincide with the research findings. In line with the findings obtained in the research, some suggestions have been developed on the subject. Accordingly, teachers do not see online education as a different education model. Therefore, it does not need a different classroom management style. Considering the structural differences of online education, in-service training can be provided for teachers to improve themselves. Online education can be used as supportive education in periods when face-to-face education is disrupted. In schools with applied courses, hybrid education can be recommended instead of distance education alone.