Ortaöğretim kurumlarında görevli öğretmenlerin okul yönetimine katılma düzeyleri ile örgüt iklimi arasındaki ilişki
The relationship between the managerial participation level of teachers working in secondary education institutions and the organizational climate
- Tez No: 254883
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetime katılma, örgüt iklimi, ortaögretim, Participation in administration, organizational climate, secondary education
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu arastırmada, ortaögretim kurumlarında görevli ögretmenlerin yönetime katılma düzeyleri ve katılma isteklerine iliskin görüsleri belirlenmis; yönetime katılma düzeyleri ile okul iklimine iliskin görüsleri arasında anlamlı bir iliski olup olmadıgı saptanmıstır. Buna baglı olarak, ögretmenlerin okullarındaki örgütsel iklimin iyilestirilmesine, okul yönetimine katılmalarına iliskin öneriler gelistirilmesi amaçlanmıstır. Iliskisel tarama modelinde olan bu arastırma Istanbul ili Güngören ilçesinde resmi ortaögretim kurumlarında görevli ögretmenlerin görüsleri alınarak olusturulmustur. Tesadüfî örnekleme yöntemi kullanılan bu arastırmada, veri toplama aracı olarak ?yönetime katılma anketi? ve ?örgütsel iklim betimleme anketi? kullanılmıstır. Arastırma sonucunda, ögretmenlerin uygulamada okul yönetimine az seviyede katıldıkları tespit edilmis olmasına karsın, kesinlikle yönetime katılmak istedikleri görülmüstür. Arastırma bulgularına göre; ögretmenlerin yönetime katılma düzeylerine iliskin görüsleri ile kendi okullarının iklimine ve alt boyutlarına iliskin görüsleri arasında engellenme alt boyutu haricinde anlamlı bir iliski oldugu tespit edilmistir. Arastırma sonuçlarından ortaya çıkan, okulların amaçlarına ulasabilmesi için, demokratik bir yönetim anlayısına ve saglıklı bir örgütsel iklime sahip olmaları gerekmektedir. Bu durumun saglandıgı egitim örgütlerinde ögretmenlerin yönetime katılımı artacak ve etkili bir yönetim anlayısı ile dinamik örgütlerin temelleri atılmıs olacaktır. Bunun saglanması için basta okul yöneticileri olmak üzere ögretmenlere büyük görevler düsmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the managerial participation level of teachers working in secondary education institutions and their views about participation willingness have been identified. It has been determined whether there is a meaningful relationship between the managerial participation level and the views about school climate. Accordingly, development of recommendations about the betterment of the organization climate of schools for teachers and their participation in school management is aimed. The research gas been conducted through the views of teachers working in the official schools in Istanbul-Güngören. A relational scanning model has been developed.“Participation in management survey”and“organizational climate description survey”have been used in data collection and random sampling has been applied. The results show that although the managerial participation level of the teachers is low, they strongly will to participate in management. A meaningful relationship between the views of the teachers about their participation in the management and their views about the climate of their schools and its subdimensions except the“frustration”subdimension has been determined. The results reveal that for schools to reach their goals, they should have a democratic managerial approach and a salutary organizational climate. The participation of teachers in management will increase and the foundation of dynamic organizations will be laid by an effective managerial approach in institutions where these conditions are satisfied. Teachers and especially school directors have the major responsibility for attaining these conditions.