Bazı Basidiomycetes türlerinin ekstraselüler enzimlerinin araştırılması
Investigation on extracellular enzymes of some Basidiomycetes species
- Tez No: 255058
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDUNNASIR YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Basidiomycetes, Lignolitik Enzimler, Biyoteknoloji, Pamuk Sapı, Peynir Altı Suyu, Basidiomycetes, Ligninolytic Enzymes, Biotechnology, Cotton straw, Whey
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Beyaz çürükçül funguslar, Basidiomicotina sınıfına dahil olup, yüksek miktarda enzim sentezleme yeteneğine sahiptirler. Bu özellikleri biyoteknolojideki önemlerini daha da artırmaktadır. Bu araştırmada, Diyarbakır-Mardin yöresinde doğal olarak yetişen bazı beyaz çürükçül funguslar tespit edilerek, bu türlerin ürettiği ekstrasellüler enzimler incelenmiştir. Dokuz Basidiomycetes suşunun incelendiği peynir altı suyu (PAS) ve saboroud dekstroz broth (SDB) ortamında, enzim indükleyici olarak pamuk sapı (P) kullanılmıştır. Bu çalışmada, bütün türlerde Lakkaz, Mangan peroksidaz (MnP) ve Lignin peroksidaz (LiP) aktiviteleri gözlenmiştir. En yüksek Lakkaz aktiviteleri 150,47 ve 100,24 U/ml olarak sırasıyla; Amillariella tabescens 1' in SDB+P ve A. tabescens 2' nin PAS+P ortamlarında tespit edilmiştir. Çalışmada kullanılan Fomes fomentarius 1 ve F. fomentarius 2 suşları, MnP ve LiP aktiviteleri göz önüne alındığında dikkate değerdir. Yapılan çalışmada pamuk sapının enzim aktivitelerini indüklediği açıkça görülmektedir. Bu türler ve pamuk sapının biyoteknolojik uygulamalarda değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
White-rot fungi, in Basidiomycotina class, are capable of synthesizing high enzyme. These characteristics increase their importance in biotechnology. In this study, determining some white-rot fungi which grow naturally in Diyarbakır- Mardin province, extracellular enzymes that these species produce were studied. Nine Basidiomycetes strains were investigated in whey (PAS) and saboroud dekstroz broth (SDB) medium in which cotton straw was used as enzyme inducer. In this study Laccase, Manganese peroxsidase (MnP) and Ligninase peroxsidase (LiP) activation was observed in all species. The highest Laccase activation was determined as 150,47 and 100.24 U/ml in Amillariella tabescens 1 SDB+P and A. tabescens 2 PAS+P mediums, respectively. When MnP and LiP activations were considered, Fomes. fomentarius 1 and F. fomentarius 2 strains that were used in the study were remarkable. In this study, it is obviously seen that cotton straw induced enzyme activations. These species and cotton straw must be evaluated in the biotechnological application.