Lokal tarımsal artık materyaller kullanılarak Pleurotus ostreatus (Jacq.) Kumm. (kültür mantarı)' un üretilmesi konusunda bir araştırma
A research about production of Pleurotus ostreatus (Jacq.) Kumm. (culture mushroom) by using, local agricultural residue materials
  1. Tez No: 255070
  2. Yazar: ABDURRAHMAN DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDUNNASIR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: P. ostreatus, Yield, Biologic Efficient Degree, Biologic Conversion Rate, Additive Materials
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, farklı lignoselülozik tarımsal artıkların ve katkı maddesinin farklı oranlarının, Pleurotus ostreatus'un verimine, Gelişim Evreleri, Sürelerine, Biyolojik Etkinlik Derecesine (BED) ve Biyolojik Dönüşüm Oranına (BDO) etkisi araştırılmıştır. Yapılan deneysel çalışmada; P. ostreatus kültürü için ham materyal olarak, Buğday Sapı (BS), Darı Sapı (DS), Pamuk Sapı (PS) ve Soya Sapı (SS) kullanılırken, katkı maddesi olarak da 100 g kuru ham materyal başına, Mercimek Samanının (MS) ayrı ayrı 10 , 15 ve 20 g' lık dozları kullanılmıştır. Deneysel çalışmada; misel gelişim süresi (MGS) en kısa; 10.2 ± 0.5 gün ile SS' de, en uzun ise; 17.6 ± 9.4 gün ile PS + 10 MS' de gözlenmiştir. 1. primordium oluşum süresi en kısa; 21 ± 2 gün ile SS + 10 MS ve SS + 15 MS' de, en uzun ise; 34.2 ± 13.7 gün ile PS + 20 MS'de, saptanmıştır. birinci hasat süresi en kısa; 30 ± 2.8 gün ile SS + 10 MS'de, en uzun ise; 45.8 ± 15.7 gün ile PS + 20 MS'de, elde edilmiştir. İkinci hasat süresi en kısa; 45.6 ± 3.1 gün ile SS + 15 MS' e, en uzun ise; 66 ± 6,5 gün ile PS'de, gözlenmiştir. Üçüncü hasat süresi en kısa; 62.6 ± 2.4 gün ile SS + 20 MS'de, en uzun ise; 83.8 ± 2.2 gün ile PS + 10 MS'de, gözlenmiştir. Birinci hasatta verim miktarı, en düşük; 7.3 ± 1.6 g ile PS' den, elde edilirken, en yüksek ise; 24.5 ± 1.1 g SS+ 20 MS' den, elde edilmiştir. İkinci hasatta en düşük verim; 3 ± 1.3 g ile PS' den, elde edilirken en yüksek verim ise; 17.6 ± 3 g ile SS + 15 MS' den, elde edilmiştir. Üçüncü hasatta verim miktarı en düşük; 2.1 ± 1.2 g ile PS + 10 MS'den elde edilirken en yüksek verim ise; 9.7 ± 0.8 g ile SS + 20 MS' den elde edilmiştir. Toplam verimde; en düşük miktar; 14.3 ± 2.4 g ile PS' den elde edilirken, en yüksek verim ise; 49.9 ± 2.8 g ile SS + 20 MS' den elde edilmiştir. BED, en yüksek % 166 ile SS + 20 MS' de gözlenirken en düşük ise % 47 ile PS' de gözlenmiştir. BDO' yu en yüksek derecede %16 ile SS + 20 MS gösterirken en düşüğünü ise % 4 ile PS göstermiştir. Anahtar kelimeler; P. ostreatus, Verim, Biyolojik Etkinlik Derecesi, Biylojik Dönüşüm Oranı, Katkı Maddesi.
Özet (Çeviri)
In this study we researched the effect of different lignocellulosic agricultural residues and different rates of additive materials on productivity of P. ostreatus development stages, development periods, Biological Efficiency Degree (BED) and Biological Conversion Ratio (BCR). In the performed experimental study we have used; Wheat Straw (WS), Millet Straw (MS), Cotton Straw (CS) and Soybean Straw (SS) as raw material for the cultivation of P. ostreatus. In addition we have used 10, 15 and 20 g doses of Lentil Straw (LS) respectively for per 100 g drained raw material as additive materials. In our study we have observed the shortest mycelium growth period as 10.2 ± 0.5 days at SS, while longest period as 17.6 ± 9.4 days at CS + 10 LS. The shortest first primordium formation has been determined 21 ± 2 days at SS + 10 LS, the longest as 34.2 ± 13.7 days at CS + 20 LS. The shortest first harvesting period has been obtained as 30 ± 2.8 days at SS + 10 LS, the longest 45.8 ± 15.7 days at CS+ 20 LS. The shortest second harvesting period has been observed as 45.6 ± 3.1 days at SS +15 LS and the longest as 66 ± 6.5 days at CS. The shortest third harvesting period has been observed as 62.6 ± 2.4 days at SS + 20 LS, the longest as 83.8 ± 2.2 days at CS + 10 LS. The fresh mushroom yield that was obtained from 100 g materials (% 70 moisture) are; While in the first harvesting the yield has been obtained as 7.3 ± 1.6 g at CS at the lowest, the highest as 24.5 ± 1.1 g at SS + 20 LS and the lowest yield in the second harvesting has been obtained as 3 ± 1.3 g at CS and the highest as 17.6 ± 3 g at SS + 15 LS. In the third harvesting the yield has been obtained as 2.1 ± 1.2 g at CS + 10 LS at the lowest and the highest as 9.7 ± 0.8 g at SS + 20 LS. In total yield while the lowest amount has been obtained as 14.3 ± 2.4 g at CS the highest as 49.9 ± 2.8 g at SS + 20 LS BED has been observed as % 166 at SS + 20 LS at the highest and the lowest as % 47 at CS. While SS + 20 LS has showed BCR as % 16 at the highest, CS has showed the lowest as % 4.