Çipura (Sparus aurata) yavru balıklarının Spirulina katkılı diyetler ile beslenmesinde büyüme ve yaşam yüzdesindeki farklılıkların belirlenmesi
Determine the effects of dietary Spirulina supplementation on differences of growth parameters and survival rates in gilthead sea bream (Sparus aurata) larval fish
- Tez No: 255172
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET GÖKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çipura, Sparus aurata, besleme, Spirulina, büyüme parametreleri, FCR, Gilthead sea bream, Sparus aurata, feeding, Spirulina, growth parameters, FCR
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çipura(Sparus aurata) yavru balıklarının Spirulina katkılı diyetler ile beslenmesinde büyüme ve yaşam yüzdesindeki farklılıkların belirlenmesiBu çalışmada, alternatif yem hammaddesi olarak araştırılan ve bir mikroalg olan Spirulina ile beslenen çipura (Sparus aurata) yavrularının büyüme ve yaşam yüzdesindeki farklılıkları belirlenmiştir.Bu amaçla 3 grup belirlenmiş; A grubu % 50 Spirulina katkılı yemle, B grubu ticari yemle, C grubu ise Spirulina katkısız yemle beslenmiştir. Deneme sonunda büyüme oranları ve yaşama yüzdelerine bakılmıştır. Başlangıç ağırlık ortalamaları 1,63±0,13; 1,65±0,14; 1,67±0,15 olan gruplarda deneme sonu itibarıyla en iyi ağırlıkça büyüme ticari yem grubunda (7,07±0,96 g) olmuş, bu grubu yeme %50 oranında Spirulina unu katkılı grup (5,06±0,73 gr) ve en son Spirulina katkısız kontrol grubu (4,52±0,84 gr) takip etmiştir. En iyi yem değerlendirme oranı ticari yem ile beslenen grupta ve %50 oranında Spirulina unu ikame edilmiş yem ile beslenen gruplarda 1,88±0,28 ve 2,03±0,02 olarak elde edilmiştir. Bu iki grubu 2,57±0,43 ile Spirulina katkısız yemle beslenen kontrol grubu takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
Determine the Effects of dıetary spırulına supplementatıon on differences of growth parameters and survıval rates ın gılthead sea bream (sparus aurata) larval fishIn this study, several experiments were carried out in order to investigate effects of Spirulina as a potential feedstuff on growth parameters and survival rates of gilthead sea bream (Sparus aurata) . Therefore , 3 experimental groups were divided and categorized as group A by % 50 Spirulina supplementation , group C by without Spirulina supplementation. At the end of experiment, The initial average weights were measured as 1,63± 0,13 gr; 1,65± 0,14 gr ; 1,67±0,15 gr respectively and also at the end of the experiment the best wieght gain was determined in commercial extruded food(7,07±0,96 gr) and then group A by % 50 Spirulina supplementation(5,06±0,73 gr) and group C by without Spirulina supplementation respectively(4,52±0,84 gr). The best FCR was calculated in commercial extruded food and then group A by % 50 Spirulina supplementation as 1,88±0,28 and 2,03±0,02 respectively. After these group, it followed by without Spirulina supplementation as 2.57±0,43.