Planning methods for guiding urban regeneration processes in high-risk areas
Yüksek riskli alanlarda kentsel dönüşüm sürecine yol gösteren planlama metotları
- Tez No: 255337
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BALAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kentsel Risk, Risk Azaltımı, Depreme Dayanıklı Planlama, Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı, Urban Regeneration, Urban Risk, Risk Reduction, Earthquake Resistant Planning, Urban Regeneration Draft
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Türkiye kentleri yüksek risk göstermektedir. Bu risklerin başında niteliksiz kentsel yapı stoku gelir. Bu süreçte, risklerden sakınım için bazı çevreler ?tekil-yapı güçlendirmeyi? kalıcı bir yöntem olarak ileri sürmektedirler. Ancak, bu yöntemin ekonomik ve yasal güçlükleri vardır. Bu çözümün yerine yüksek riskli alanlarda kapsamlı bir kentsel dönüşüm aktivitesi olarak yeni bir politika geliştirmek zorunludur. Bu yeni politika kentsel dönüşüm sürecini control eden yeni uygulama araçlarını da gerektirmektedir. Yüksek riskli alanlar için kapsamlı planlar yapmak ve değişik düzeylerdeki risk alanlarında yapılacak sakınım planlarına düşük gelir grubunu da dahil etmek zorunludur. Bu alanlarda yapılacak olan kapsamlı dönüşüm, tekil bina güçlendirme ile sağlanamayan güvenlik ve kaliteyi de beraberinde getirecektir.Türkiye'de dönüşüm süreci güvenliği sağlama amacından uzaktır. Seçilen dünya örnekleri ile Türkiye'deki kentsel dönüşüm örnekleri analiz sonuçları, Türkiye'deki kentsel dönüşüm yaklaşımları kapsamlı dönüşüm anlayışından uzak olduğunu kanıtlamaktadır. Belediyeler dönüşüm alanını belirlemede ve yüksek yoğunluklarda yüksek ücretler ile telafi eden kentsel gelişimi tamamlamada tamamen yetkilidirler. Bu durum yeni Kanun tasarısında yeniden ele alınmalıdır. Dönüşüm konularını ayrı bir Kanun olarak ele almak yerine, 3194 sayılı İmar Kanunu'nda bir yönetmelikle düzenlenmelidir.Türkiye kentleri için sadece risk azaltımına odaklanan özel bir yasa olmalıdır. Dönüşüm sürecinde önceliklerin belirlenmesi, her proje için zamanlama ve ölçek tanımlama konularının aydınlatılması merkezi yönetim olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yapılmalıdır.Yetkilendirme, sorumluluk, fon temini ve denetimi gibi kentsel dönüşümün uygulama araçları bu özel Kanun içerisinde açıklanmalıdır. Organizasyonel, katılımcı ve finansal çerçeveyi tanımlayan, kentsel dönüşüm için yeni bi yaklaşım gereklidir.
Özet (Çeviri)
Cities in Turkey are great risk pools. Underqualified building stocks are the major components of such risk pools. For the mitigation of risks, 'engineering approach offers retrofitting of individual buildings as an ultimate method. However, this proposition has economic and legal difficulties. Instead, it is essential to develop new policies to focus on areas of high earthquake risk as comprehensive urban regeneration activities. This new policy requires new tools to monitor urban regeneration processes. It is obligatory to make comprehensive plans for high risk areas and to take low income groups into consideration in mitigation action plans. Comprehensive regeneration in existing districts could provide means and standards of safety not necessarily maintained by the retrofitting of individual buildings.Potentials of regeneration processes are readily observed and practiced in Turkey as means of regulating urban regeneration processes, even if for purposes other than safety. Analysis of a set of regeneration projects selected from world experience indicates that current regeneration practice in Turkey is far from a comprehensive approach. Municipalities are fully empowered to designate regeneration areas and carry out redevelopment activities often providing increased dentsities on compensate for the costs. This has been reinstated in the new draft law. Rather than a separate law, general regulation of regeneration could be accommodated in the Development Law 3194.A special Law concerning regeneration could instead focus only on risk reduction issues in cities throughout Turkey. The identification of priorities for such regeneration processes could be made by the Ministry of Public Works and Settlement as the central authority, clarifying the scale and timing of each project.The implementation tools of urban regeneration and issues like authorization, responsibility, funding, and auditing could be determined in this special law. A new approach for urban regeneration is needed to describe organizational, participatory, financial framework.