Bazı lahana genotiplerinin morfolojik ve moleküler tanımlanmasına yönelik araştırmalar
Researches on the determination of morphological and molecular characterization of some cabbage genotypes
  1. Tez No: 255511
  2. Yazar: TANSEL KAYGISIZ AŞÇIOĞUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN EŞİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşitlilik, karakterizasyon, lahana, morfolojik ve moleküler özellik, genotip, Biodiversity, characterization, cabbage, morphologic and molecular traits, genotype
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, farklı kaynaklar tarafından ülkemizin farklı bölgelerinden toplanmış yaprak ve baş lahana genotiplerinin morfolojik ve moleküler özelliklerinin belirlenmesi için 36 genotip kullanılmıştır. Açık tarla koşullarında yürütülen çalışmada lahana genotipleri IPGRI tanımlama kitapçığına uygun olarak bitki gelişme döneminden hasada kadar baş oluşturan genotiplerde toplam 34 morfolojik ve agronomik özellik, yaprak oluşturan genotiplerde ise toplam 28 özellik bakımından, moleküler bakımdan ise tüm genotiplerde toplam 54 SRAP primeri ile karakterizasyon yapılmıştır. İncelenen agronomik ve morfolojik parametreler yönünden genotip içerisinde ve genotipler arasında istatistiksel anlamda farklılıklar belirlenmiştir. Özellikle yaprak rengi, iç ve dış yaprak rengi, yaprak kenar kalınlığı, yaprak uzunluğu ve genişliği, baş şekli, baş çapı ve baş uzunluğu, baş ağırlığı, dekara verim, arasında farklılıklar tespit edilmesine karşın moleküler karakterizasyonda genetik çeşitliliğin çok fazla olmayıp genotipler arasında yakınlık ilişkisinin %57 ile %90 arasında değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation was carried out to assess morphological and molecular traits of 36 leaf and head cabbage genotypes, which was collected from different regions of Turkey. Cabbage cultivars grown in open field condition, 34 morphologic and agronomic traits were recorded on head cabbage genotypes and 28 morphologic and agronomic traits were recorded on leaf cabbage genotypes during crop maturity based on IPGRI descriptor and molecular traits recorded with 54 SRAP combination on all cabbage genotypes. There were statistical differences observed among and between cabbage genotypes investigated traits particularly; leaf colour, outer and inner leaf colour, head shape, leaf blade thickness, leaf length and width, head shape, head diameter, head height, head weight, yield. Although variation recorded on morphologic and agronomic traits there wasn?t too much genetically diiferences between genotypes. In this study genetically differences changes between %57-%90 among and between cabbage genotypes.