Towards a more socially inclusive urban space stimulated by sports: The case of 19 Mayıs Sports district, Ankara
Kentsel mekânın toplumsal dâhil ediciliğinin spor yoluyla arttırılması: Ankara?daki 19 Mayıs Stadyum bölgesinin durumu
  1. Tez No: 255640
  2. Yazar: NEZİH BURAK BİCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CENGİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: 19 Mayıs Spor Bölgesi, Atatürk Kültür Merkezi, Toplumsal Dâhil Edicilik, Spor, Yeniden Canlandırma, 19 Mayıs Sports District, Atatürk Culture Center, Social Inclusion, Sports, Rehabilitation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tez, Ankara'nın kentsel merkezinin tam ortasındaki problemli durumu, ilgili birçok sorunun sebeplerini analitik bir yöntemle araştırarak ortaya koymaya çalışmaktadır. Çalışma, tarihsel gerçekler, derinlemesine gözlemler; politik, toplumsal ve kentsel analizlere dayanarak, 19 Mayıs Spor Bölgesi'nin yeniden canlandırılması için rasyonel bir taban oluşturulmasını önermektedir. Ayrıca çalışma, bölgede yeni bir yaklaşımla oluşturulacak spor alanı sayesinde, alanın ?toplumsal dâhil edicilik? (social inclusion) kapasitesini arttırmayı ve bu sayede mekânın fiziksel kalitesini yükseltmeyi amaçlamaktadır. Özetle, tezdeki temel düşünce, 19 Mayıs Spor Bölgesi ve etrafındaki kentsel dokunun mekânsal tabanının, ancak bölgenin ?tarihsel?, ?politik?, ?ideolojik? ve ?sosyokültürel? tabanları belirlenirse, yeniden tarif edilebileceği ve canlandırılabileceği yönündedir.Bu düşünceyle yapılan çalışma, ?spor?u diğer kültürel faaliyetlerle iç içe sokarak ve kentliler için alternatif bir ?yaşam biçimi? olarak tarif ederek, Ankara'nın merkezi Ulus'ta bulunan ?19 Mayıs Spor Bölgesi?nin yeniden canlandırılmasının yollarını aramaktadır. Bölge, mevcut Atatürk Kültür Merkezi Alanı'nın ikinci bölümünde yer aldığından, bu bölümü iyileştirmek üzere hazırlanacak bir mastır plan, yeni bir ?spor kültürünün ve ?spor politikasının? tariflenmesine öncülük edebilir.
Özet (Çeviri)
The thesis puts forward the problematic situation in the very urban center of Ankara with an analytical method to investigate the roots of several problems. Building its argument on historical facts, in depth observations, and political, social, and urban analysis, it proposes a rational basis for the rehabilitation of 19 Mayıs Sports District, mainly focusing on the means of elevating the physical quality through the capacity of ?social inclusion? concerning the sports activity settings and places in the region. All in all, the basic argument stands on the belief that the spatial basis of the 19 Mayıs Sports District and the neighboring urban tissue around it might be re-defined and rehabilitated, if only its ?historical?, ?political?, ?ideological?, and ?socio-cultural? bases are re-defined.Therefore, the study searches for rehabilitation of the ?19 Mayıs Sports District? in Ulus, Ankara, by adapting and integrating ?sports? with other cultural collective practices, and defining it as an alternative ?life-style? for citizens. Because the district lays on the second division of Atatürk Culture Center Region, a ?sports culture? and its policy should be defined and designed for to amend that division of the region by preparing a principal master plan for the region and for the division.