Milk yield and lamb growth of syrian-awassi sheep graze on cereal and cereal-legume mixture forages
Buğdaygil ve buğdaygil baklagil karışımı yem bitkilerinde otlatılan suriye ivesi koyunlarının süt verimi ile kuzuların büyüme performansı
- Tez No: 255686
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuru madde, Günlük canlı ağırlık artışı, Süt verimi, Süt kompozisyonu, Dry Matter Yield (DMY), Average Daily Live-wieght Gain (ADG), Milk Yield (MY) and Milk Composition (MC)
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, ilkbaharda çeşitli yem bitkilerinde (arpa, arpa-mürdümük, arpa-fiğ; yulaf, yulaf-mürdümük, yulaf-fiğ) otlatılan Suriye İvesi koyunlarında büyüme ve süt verim performanslarının ortaya konulmasına çalışılmıştır. Büyüme performansı için 30 baş kuzu ve süt verimini saptanması için 18 baş koyun kullanılmıştır. Kuzu büyütme performansı çalışması Al-Barkum köyünde bir yetiştirici ile süt verimi çalışması ise ICARDA istasyonunda yapılmıştır.Kaba yemlerdeki kuru madde oranı uygulamalar arasında istatistiki olarak farklılık göstermiştir (P < 0.05). Ortalama kuru madde üretimi 3600 kg/ha'dır. Kuzuların günlük canlı ağırlık artışı ortalaması 132 gram, koyun başına süt verimi ise ortalama 1110 g/gün olarak bulunmuştur. Farklı uygulamalar koyunların süt kompozisyonu üzerine istatistiki olarak etkili bulunmuştur.Buğdaygil-baklagil karışımı yem bitkilerinde kalite ve kantitenin iyileştiği ve bu tip karışımlarla ilkbaharda otlatma yapılması, küçük ölçekteki yetiştiricilerin gelir seviyesini yükseltebilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the performance of Syrian Awassi sheep grazing in spring on improved forages (sole barley, barley-grasspea, barley-vetch, sole oat, oat-grasspea and oat-vetch). 30 Syrian Awassi lambs were used to evaluate the lamb growth, and 18 lactating ewes in the milk yield experiment. The experiment of lamb growth was conducted in participation with a farmer in Al-Barkum village (adjacent to ICARDA), while the experiment of milk yield was done in ICARDA station.The forages dry matter yield (DRY) were significantly differed at (P < 0.05) among the treatments. The average dry matter yield was 3600 kg/ha . The average daily live-weight gain (ADG) of the lambs was 132 g/head/day. The total average of milk yield (MY) was 1110 g/head/day. Milk composition (MC) such as (Protein, Fat and Total solids) was significantly affected by treatments.It was concluded that cereal-legume mixture forages do improves forage quantity and quality and could be used to cope the feeding gap in spring, and improve marginal income of poor farmers and livestock keepers.