Karma regresyon modelleri
Mixture regression models
- Tez No: 255692
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Karma Dağılım, Lineer Karma Regresyon Modelleri, GizliSınıf Regresyon, Karma Regresyon Analizi, Bayes Tahmini, Mixture Distribution, Linear Mixture Regression Models, Latent ClassRegression, Mixture Regression Analysis, Bayesian Estimation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, son yıllarda regresyon analizi ve karma dağılım yöntemlerinin avantajları birleştirilerek tanımlanmış olan, karma regresyon kavramına yer verilmiştir. Homojen yapılı kitleden alınan verilerle, genellikle yanlı tahminler elde edilmektedir. Bu koşullarda, gizli sınıf regresyon analizi olarak da bilinen karma regresyon modellerinin uygulamaları savunulmuştur. Karma regresyon modelleri ve analizi ile ilgili yapılan araştırmaların incelenmesinin ardından, bu yöntemin çalışmalardaki etki ve sınırlamaları tartışılmıştır. AMOS paket programı kullanılarak yapay bir veri kümesinde karma regresyon modeli, karma regresyon analizi, dağılımlar ve hipotez testi konularına değinilmiştir. Son olarak, AMOS'ın karma regresyon analizine katkısı tartışılmış, alternatif programlar ile elde edilen sonuçların karşılaştırmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, mixture regression concept which is recently defined by combining with advantages of regression analysis and mixture distribution methods, has been included. With datas taken from homogeneous structured population, generally biased estimations are obtained. In these conditions, the applications of mixture regression models, also known as latent class regression analysis, have been advocated. After the examinations of performed illustrations associated with mixture regression models and analysis, the strengths and limitations of this method are discussed in the studies. Using AMOS sowftware program, mixture regression model, analysis, distributions and hypothesis testing have been mentioned on an artificial dataset. Finally, AMOS have been discussed about addition on mixture regression analysis and obtained results compared with alternative programs.