Neotectonics of the Karamik graben-Afyon (Isparta angle), South West Turkey
Karamık grabeni'nin neotektoniği-Afyon (Isparta açısı), Güney Batı Türkiye
  1. Tez No: 255812
  2. Yazar: AYDIN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karamık Grabeni, Isparta Açısı, GB Türkiye, Yeni Tektonik, Karamık Graben, Isparta Angle, SW Turkey, neotectonics
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Karamık Grabeni (KG) yaklaşık 6-17 km genişliğinde, 29 km uzunluğundaKKD-GGB-gidişli aktif bir çöküntü alanı olup, güneybatı Türkiye genişlemeli yenitektonik bölgeyi karakterize eden Isparta Açısı içinde yer alır. Karamık Grabenigüneyden DKD-BGB-gidişli Karacaören fay kuşağı, doğudan KKD-GGB-gidişliKoçbeyli-Akkonak fay kuşağı, kuzeyden BKB-DGD-gidişli Akşehir fay kuşağı,batıdan ise KKD-GGB-gidişli Devederesi fay kuşağı tarafından sınırlanır.Karamık Grabeni birbirinden açılı uyumsuzlukla ayrılmış iki farklı dolguiçerir: (1) Geç Erken Miyosen-Orta Pliyosen yaşlı ve deforme olmuş dolgu, ve (2)Geç Pliyosen-günümüz yaşlı fakat deforme olmamış dolgu. Bazı jeolojik yapılaryaşlı dolgunun genişleme türü bir tektonik rejimin denetiminde çökelmiş olduğunu(1. genişleme fazı) göstermektedir. Buna karşın KB-GD-gidişli kıvrımlar ve bazıdoğrultu atımlı fayların analizleri ise eski dolgunun KD-GB-yönlü kısa dönemli birsıkışma tarafından deforme edildiğini göstermiştir. Sıkışmalı-daralmalı bu olayeski tektonik dönemin son kaydını oluşturur.Bazı jeolojik ve jeofizik veriler, genç dolgunun da genişleme türü birtektonik rejimin (2. genişleme fazı) denetiminde çökelmekte olduğunubelgelemektedir. Fay aynası verilerinin stereografik analizi güncel tektonik rejimin(yeni tektonik rejim) egemen olarak K-G, D-B yönlerinde etkin olduğunugöstermektedir. Geç Pliyosen'de başlamış olan çök yönelimli genişleme türütektonik rejim yeni tektonik dönemi temsil etmektedir.Graben kenar fayları boyunca birikmiş olan düşey atım oranları GeçPliyosenden beri ~0.15 mm/yıl and ~0.21 mm/yıl olarak hesaplanmıştır. Kenarfaylarından bazıları Mw = 6.5, 02.02.2002 Çay depreminin de gösterdiği gibi sonzamanlarda etkin hale gelmiştir. Buna karşın, geri kalan kenar fayları günümüzdesismik boşluk özelliklerini hala korumaktadır.
Özet (Çeviri)
The Karamık Graben (KG) is 6-17-km-wide, 29-km-long and NNE-SSWtrendingactive depression located within the Isparta Angle of the SouthwesternTurkey extensional neotectonic domain. The KG is bounded by ENE-SSWtrendingKaracaören fault zone to the south, the NNE-SSW-trending Koçbeyli-Akkonak fault zone to the east, the WNW-ESE-trending Akşehir fault zone to thenorth, and the NE-SW to NNE-SSW-trending Devederesi fault zone to the west.The KG contains two graben infills separated by an angular unconformity:(1) Middle Miocene-Middle Pliocene deformed infill, and (2) the Upper Pliocenerecentnon-deformed infill. Some geological structures reveal that the older infillwas accumulated under the control of an extensional tectonic regime (phase-Iextension). Analysis of NW-SE-trending folds and some strike-slip faults indicatethat the older infill deformed by a short-term NE-SW-directed compression. Thiscontractional event is the last record of the paleotectonic period.Some geological and geophysical evidence indicate that the younger infillhas been deposited under the control of an extensional tectonic regime (phase-IIextension). Analysis of some slickensides implies that the current tectonic regimeis being characterized by a multi-directional extension in predominantly N-S, E-Wand NW-SE directions. This multi-directional extension dominates the Plio-Quaternary neotectonic period initiated Late Pliocene.Total throw amounts accumulated along the margin boundary faults implythat subsidence rates are ~0.15 mm/yr and ~0.21 mm/yr since Late Pliocene.Some of the northern margin-boundary faults of the KG reactivated during theneotectonic period as evidenced by 2002.02.02 Mw = 6.5 Çay earthquake.However, the rest of these faults are still active and they keep their nature ofseismic gap.