Eksensel simetrik olmayan (asimetrik) deforme çekirdeklerde tek-parçacık enerji seviyelerinin yeni bir yöntemle hesaplanması
The calculation of the energy of one-particle levels of asymmetrically deformed nuclei by a new method
- Tez No: 256034
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ BÜYÜKKILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Schrödinger Denklemi, tek-parçacık durumları, kuasi-parçacık temsili, deforme çekirdekler, elipsoidal (asimetrik)deformasyon, Schrödinger Equation, Single-particle states, quasi-particle representation, deformed nuclei, ellipsoidal (asymmetric)deformation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tezde, deforme tek-çekirdeklerin nükleon durumlarının enerjileri yeni bir yöntem ile yeniden ele alınmış ve bazı tek-çekirdeklere uygulanmıştır.Çok-parçacık problemi, henüz tam olarak çözülememiş bir problem olmasına rağmen, bu konuda bir çok yaklaşım metodu türetilmiştir. Ortalama alan yaklaşımı bunlardan biri ve en çok kullanılanıdır. Tezde ortalama alan esas alınarak deforme nükleer potansiyel belirlenmiş ve merkezileştirilerek yeni bir metot aracılığıyla çekirdeklerdeki nükleon durum enerjileri hesaplanmıştır.Hesaplarda amaca uygun olarak geliştirilen bir program kullanılmıştır. Önce eksensel simetrik deforme durum için çalıştırılan program, daha sonra geliştirilerek eksensel simetrik olmayan yani asimetrik deforme duruma genelleştirilerek uygulanmış, elde edilen sonuçların bazıları deneysel veri ile karşılaştırılmıştır. Son olarak, örnek olarak seçilen tek-çekirdekler için deformasyon durumları araştırılmış ve sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the energy of the states of odd deformed nuclei have been recomputed by a new method and applied to some odd deformed nuclei.Although the many-body problem is a problem that has not been solved exactly yet, there are many approaches. One useful and most favored approach is the Mean-field theory. In the thesis, based on mean-field theory, a deformed nuclear potential has been determined and then centralized. By the help of the method mentioned above, the energy of the nucleon states has been recalculated in nuclei.During in calculation, an appropriate software has been used for first the case of symmetrical deformation and than that of the case asymmetrical one. Some of outcomes have been compared with experimental data. The deformation status of some sampling odd nuclei have been investigated and lastly been given results computed.