Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın balıkçılıkta yürüttüğü koruma ve kollama işlevi
The function of Turkish Coast Guard Command for protection of fishing
- Tez No: 256035
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sahil Güvenlik Komutanlığı, yasadışı su ürünleri avcılığı, denetim, kanun ihlali, deniz kirliliği, su ürünleri mevzuatı, Turkish Coast Guard Command, illegal fishing, control, contravention of law, sea pollution regulations of fisheries
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tezde Sahil Güvenlik Komutanlığının balıkçılıkta koruma ve kollama işlevi olarak, başlıca görevleri deniz kirliliğini ve yasadışı avcılığı önleme olarak değerlendirilmiştir. Ocak 2008 ve Ocak 2010 yılları arasında Sahil Güvenlik Hava Komutanlığının, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz de deniz kirliliği ve su ürünleri avlama yasakları ihlallerine yönelik yaptığı tespitler incelenmiştir.Kurallara uymanın çağdaşlığın önemli bir göstergesi olduğu dünyamızda, su ürünleri kaynaklarımızdan en verimli şekilde yararlanmamıza olanak sağlayacak avcılık yasaklarına uyumun önemi tartışmasız çok önemlidir. Ülkemizde birçok konu ve sektörde getirilmiş bulunan ilgili mevzuata göre teşekkül eden yasaklamalara uyum konusunda ilgili sektör temsilcilerinin yeterli hassasiyeti göstermedikleri bilinmektedir. Bu çalışmada deniz kirliliği ve su ürünleri av yasaklarına yönelik ihlallerinin çeşitli açılardan analizleri yapılmış olup çözüm önerilerine sağlıklı katkılar oluşturulması düşünülmüştür. Çalışmadan elde edilen verilere göre Sahil Güvenlik Komutanlığının etkin çalışmalarının yanı sıra ilgili kurum, kişi ve balıkçı kitlesinin ekonomik sosyal ve eğitim düzeyinde yeterli oranda bilinçlendirilmelerinin de önemli bir denetim unsuru olabileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, The Coast Guard in the fishing protection, the main tasks of the prevention of sea pollution and illegal fishing have been considered. Between January 2008 - January 2010, using the result of the controls by Coast Guard Air Command breaking the forbidden of fisheries and sea pollution were investigated in The Black Sea, Marmara, Aegean and Mediterranean.In this study, prevention sea pollution and detection of illegal fishing activity is considered as the main mission of the Coast Guard. The Coast Guard Air Command's detections about illegal fishing and pollution in the Black Sea, the Marmara sea, the Aegean and in the Mediterranean between January 2008 - January 2010 is studied.Following the rules is a sign of contemporariness and obeying the rules of fishing is important and as a result of these living marine resources can be used productively. It is known that the sector represantatives are not sensetive enough to obey the prohibitions according to the new regulations like in many other sector and subjects. In this study, by analysing datas, it is aimed to make useful contributions of solving the violations of regulations about fishing and marine resources and sea pollution. According to the result of the analysis it?s observed that educating the fisherman and all the people relevant with fishing are the most important control tool.