Standart yağış indeksi (SPI) yöntemi ile Ege bölgesinde kuraklık analizi
Drought analysis of Aegean region by standardized precipitation index (SPI)
- Tez No: 256050
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜER ANAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Ziraat, Engineering Sciences, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Standart Yağış İndisi (SPI), Ege Bölgesi, Kuraklık, Yağış, Standardized Precipitation Index (SPI), Agean Region, Drought, Precipitation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Son zamanlarda gerek dünya gerekse Türkiye gündemini oluşturan kuraklık, en önemli meteorolojik doğal afetlerden biridir. Kuraklığın en belirgin özelliği, aniden ortaya çıkmayıp, genellikle yavaş gelişmesi ve uzun bir süreklilik göstermesidir. Başlangıç ve bitişinin belirsiz oluşu, kümülatif artması, aynı anda birden fazla kaynağa etkisi ve ekonomik boyutunun yüksek olması önemli diğer özellikleridir. Kuraklığın olumsuz etkilerinin azaltılması ve önceden tahmin edilebilmesi için, kuraklık şiddetinin zamansal ve alansal olarak belirlenmesine ihtiyaç vardır. Bu nedenle, söz konusu olgu, değişik amaçlara yönelik olarak farklı yöntemlerle analiz edilmektedir. Bu yöntemler içerisinde en yaygın ve güvenilir olarak kullanılan Standart Yağış İndisi (SPI) yöntemidir.Bu çalışmada, kuraklık analizinde ve kuraklığın izlenmesinde son yıllarda yaygın olarak kullanılan bir yöntem olan Standart Yağış İndisi (SPI) yöntemi ile Ege Bölgesinde yer alan, uzun süreli yağış ölçümlerine sahip istasyonlarda kuraklık oluşumları 1938-1970 ve 1971-2006 yılları olmak üzere iki periyot için analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently the drought that forms both world and Turkey?s agenda, is one of the most important meteorologic natural disasters. The most evident characteristic of the drought is not to emerge suddenly, generally is to develop slowly and is to denote a long continuity. Its beginning and finish is uncertain, its cumulative increase, its effect to more than one resource at the same time and its high economic dimension are the other important characteristics. In order to diminish the negative effects and to guess the drought before, there is a need to determine the intensity of drought as speatialy and temporaly. That?s why the discussed fact is analyzed by different methods aimed at various goal. Standardized Precipitation Index (SPI) is used as the most widespread and reliable one among these methods.In this study, drought formation of stations located in Agean Region with long term historical rainfall data from two periods of 1938-1970 and 1971-2006 is analyzed by SPI method that is widely used for the last years in drought analysis and in drought impression.