Lazer bindirme kaynaklı enine iç perde takviyeli hibrid konstrüksiyon profillerin dayanım ve ömür analizleri
Strength and life analysis of laser lap welded inside wall reinforced hybrid construction tubes
  1. Tez No: 256053
  2. Yazar: ÖMER GÖKMEN VATANDAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lazer, lazer kaynağı, ömür analizi, dayanım analizi, konstrüksiyon profilleri, sonlu elemanlar yöntemi, ANSYS, Laser, laser welding, life analysis, strength analysis, construction tubes, finite element method, ANSYS
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tezde incelenen lazer bindirme kaynaklı enine iç perde takviyeli hibrid profilleri, açık ve kapalı profiller olup, iç kısmında dıştan lazer kaynak dikişli, enine yerleştirilmiş, dayanım arttırıcı takviye perdeleri bulunmaktadır. Konstrüksiyon profillerinin endüstride çok amaçlı ve geniş kullanım alanları bulunmaktadır. Bu hibrid profilleri, tabiattaki kargıların ve bambu ağaçlarının yapıları, dayanımları incelenerek, 21. yüzyıl teknolojisinde belirleyici olan lazerler imalat yöntemleri dikkate alınarak geliştirilmişlerdir. Ayrıca Aralık-2008 tarihli patent başvurusu bulunmaktadır (H.Özden Patent Başvurusu).Lazer bindirme kaynaklı enine iç perde takviyeli konstrüksiyon profilleri bu çalışmada çizimlerle açıklanmaktadır. Takviyeli ve takviyesiz kapalı boru tipi profillerin dayanım, deformasyon ve ömür analizleri yapılmıştır. Bunun için sonlu elemanlar yöntemine dayalı hazır paket programlarından Ansys12'nin Workbench arayüzü tercih edilmiştir. Sonuçlar birçok diyagram ve tablolarla tartışmaya sunulmaktadır. Hibrid profillerin yüksek zorlamalarda yayılı yüklerde, eğilme yüklerinde ve bileşke yüklemelerde standart takviyesiz profillerden daha dayanıklı, rijit ve uzun ömürlü oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, laser lap welded inside wall reinforced hybrid construction tubes examined. For increasing strength of these tubes, there are inside transverse placed walls which are laser lap welded from outside. Construction tubes are frequently using in the industry for multi purposes. These hybrid construction tubes are designed conclusion of examining structure and strength of javelin and bamboo trees with 21. Century technology laser material processing. In addition, the patent application is dated December-2008 (H.Ozden Patent Application).Laser lap welded inside wall reinforced hybrid construction tubes are described with drawings in this study. Strength, deformation and life analysis are performed for non-reinforced and reinforced tubes. For this purpose, Ansys 12 Workbench interface program preferred which based on finite element method. Results are presented for discussion with many diagrams and tables. It was concluded that hybrid tubes are rigid, more strength and has more life on high-force spread loads, bending loads and resultant loads from standart construction tubes.