Salvia smyrnaea Boiss. üzerinde otoekolojik incelemeler
Autoecological studies on Salvia smyrnaea Boiss
- Tez No: 256069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT GÜVENSEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Salvia smyrnaea, Endemic, Autoeceology, Protandry, Seed Germination
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, Lamiaceae'ye ait endemik bir tür olan Salvia smyrnaea Boiss.'in Nif Dağı populasyonu üzerinde otoekolojik bir çalışma yapılmıştır. Bu taksonun üzerinde yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda, Nif Dağı' ndaki populasyonunun gerçek yayılış alanının 0.671550 km2 olduğu ve yaklaşık 104.759 bireyinin yayılış gösterdiği hesaplanmıştır. Tozlaşması böcekle olan bitkide, Apidae'den Anthophora sp.'nın rol oynadığı gözlenmiştir. Genç stigmalarda ortalama enzim aktivitesi %14,2 ve polen canlılık yüzdesi ise ortalama %57,42 iken, olgun stigmalarda ise bu değerler %60 ve %7,58 olarak tespit edilmiştir. Bu durum bitkide protandrik-hermafrodit'in söz konusu olduğunu göstermektedir. Çimlendirme çalışmalarında ise, stratifikasyon uygulanmış ve kontrol grubu tohumlarında çimlenmenin çok düşük oranlarda (%6,6-13,3) görülmesi ve çimlenme yüzdesini farklı konsantrasyonlarda uygulanan GA3'ün önemli ölçüde etkilemesi S. smyrnaea'da fizyolojik dormansinin olabileceğini bize göstermektedir. Diğer taraftan, bu bitki taksonunun tohum verimliliğinin ise yaklaşık %50,74 değerinde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, an autoecological investigation was made about the Salvia smyrnaea Boiss., which is an endemic species belonging to Lamiaceae, on the population of Nif Mountain. After the researches we have made about this taxon, it was calculated that the real area of occupancy on Nif Mountain was 0.671550 km2 and 104.759 individuals have occupancied. It was seen that Anthophora from Apidae had been taking part in the fertilization, which is insect. It was deteched that average enyzme activity was 14.2% and pollen viability percent was 57.42 for young stigmas; these values were deteched as 60% and 7.58% for mature stigmas. This situation shows that the plant is protandric-hermaphrodite. In germination studies, it was shown that physiological dormancy can be in S. smyrnaea since the germination in stratification applied and control group seeds was low (6.6-13.3%) and GA3, applied in different concentrations, effected the germination to a considerable extent. On the other hand, the seed productivity of this taxon was calculated as 50.74% in avarage.